Upravljivi trofazni ispravljač s jediničnim faktorom snage : magistarski rad - Odavić, Milijana (M. Odavić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Tema ovog rada je analiza trofaznog upravljivog ispravljača kao i njegov utjecaj na kvalitetu električne energije mreže na koju je ispravljač priključen. Naime, u Europi IEC 555 norma ograničuj e dopuštenu razinu harmonika ulazne struje potrošača koji se priključuju na mrežu. Stoga je sve veći naglasak na izboru elektroničke oprema koja ima mali utjecaj na mrežu. U radu je provedena detaljna analiza vektorske regulacije upravljivog trofaznog ispravljača. Kako postoji analogija između vektorske regulacije asinkronog motora i vektorske regulacije upravljivog trofaznog ispravljača, iskustva u području asinkronog motora su primjenjena u području upravljivog ispravljača. Razvijen je odgovarajući simulacijski model na osnovu postojećeg laboratorijskog modela. Valjanost simulacijskog modela potvrđena je usporedbom simulacijskih i mjerenih dinamičkih i statičkih odziva sustava. Stoga se razvijeni simulacijski model može koristiti u daljnim analizama i poboljšanjima ovog sustava. Za potrebe ovog rada kao i za daljna istraživanja razvijena je prilagodna ulazno/izlazna pločica kao međusklop između energetskog dijela sustava i digitalne upravljačke pločice. Provedena je detaljna matematička analiza energetskog i upravljačkog dijela sustava upravljivog trofaznog ispravljača kao i sinteza parametara PI regulatora izlaznog napona te PI regulatora d i q komponeneti ulazne struje. Dinamičko i statičko ponašanje sustava ispitano je u uvjetima skokovite promjene tereta te skokovite promijene referentnog izlaznog napona ispravljača. Kako je jedna od najčešćih primjena upravljivog ispravljača u kočnim sustavima, ispitano je i ponašanje sustava pri povratu energije u mrežu. Izmjerene dinamičke i statičke karakteristike ispitivanog sustava pokazuju dobro slaganje s proračunatim i simulacijskim odzivima. Ponašanje trofaznog upravljivog ispravljača priključenog na mrežu i njegov utjecaj na kvalitetu električne energije vrednovan je u odnosu na trofazni diodni most koji je pri istim uvjetima preko jednakih ulaznih induktiviteta priključen na mrežu. Rezultati usporedbe pokazuju poboljšanje harmonijskoj spektra ulazne struje upravljivog ispravljača u odnosu na diodni most. Ukupni faktor harmoničkog izobličenja ulazne struje ispitivanog upravljivog ispravljača je 10%, dok u slučaju diodnog mosta taj faktor iznosi 30%. Ispitivanje je provedeno u uvjetima izobličenog napona mreže; izmjereni faktor ukupnog harmoničkog izobličenja je 4,3%. U takvim uvjetima i ulazna struja upravljivog ispravljača je nesinusnog valnog oblika. Valni oblik ulazne struje dobro prati valni oblik napona mreže što rezultira visokim ukupnim faktorom snage. KLJUČNE RIJEČI: upravljivi trofazni ispravljač, metode regulacije upravljivog trofaznog ispravljača, vektorska regulacija, kvaliteta električne energije, estimacija ulaznog napona upravljivog trofaznog ispravljača, širinsko impulsa modulacija