Vremenenski promjenjiva poslovna pravila u aktivnim bazama podataka : magistarski rad - Brkić, Ljiljana (Lj. Brkić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Da bi Sustav za Upravljanje Bazom Podataka (SUBP) bio Aktivan Sustav za Upravljanje Bazom Podataka (ASUBP) nužno mora podržavati mehanizam za definiranje i rukovanje Događaj-Uvjet-Akcija (Event-Condition-Action ECA) pravilima i pružati sintaksu za definiranje događaja, uvjeta i akcija. Također mora imati dobro definiran model izvođenja sposoban za detekciju događaja, evaluaciju uvjeta i obavljanje akcija pomoću dobro definiranje semantike izvođenja te uključivati neke korisnički definirane ili predefinirane mehanizme za razrješavanje konflikata između aktiviranih pravila. Dvije osnovne komponente ASUBP su model znanja za definiranje događaje i združivanje događaja s akcijama i model izvođenja za praćenje događaja i reagiranje na detektirane događaje. Model znanja se izražava kroz ECA pravila. Ona se sastoje iz tri dijela: događaj, uvjet i akcija. Svako poslovanje vodi se u skladu s poslovnim pravilima. Općenito, poslovna pravila su temeljna načela poslovne politike i ograničenja koja se poštivaju u poslovanju. Trend je odvojiti poslovna pravila od aplikacije i logike pristupa podacima. Poslovna pravila se mijenjaju neprestano. U programskoj potpori je teško osigurati konzistentnost poslovnih pravila implementiranih u različitim aplikacijama. Neodvajanje poslovnih pravila od aplikacije može se smatrati pogreškom kod dizajniranja čija je posljedica nefleksibilnost IS. Fleksibilan sustav je automatizirani sustav koje se može sinhronizirati s promjenama u stvarnom svijetu izmjenama u vrijednostima podataka od strane korisnika, bez zadiranja u strukturu baze podataka ili izmjene u programskom kôdu. Ključne riječi: poslovna pravila, aktivna pravila, događaj-uvjet-akcija pravila, aktivne baze podataka ,inteligentni sustavi baza podataka, informacijski sustavi zasnovani na pravilima, pristup korištenja poslovnih pravila, upravljanje poslovnim procesima