Procjena topologije elektroenergetskih mreža primjenom neizrazite logike : doktorska disertacija - Kajganić, Boris (B. Kajganić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U radu PROCJENA TOPOLOGIJE ELEKTROENERGETSKIH MREŽA PRIMJENOM NEIZRAZITE LOGIKE definiran je model staničnog procjenitelja koji koristi kombinacije uklopnih stanja i pronalazi minimum funkcije cilja za najvjerojatniju staničnu topologiju. Za kompleksne stanice model je vremenski zahtjevan. U cilju ubrzavanja algoritma koriste se blokade od pogrešnog rukovanja aparatima u stanici za reduciranje nedozvoljenih uklopnih stanja. Pomoću neizrazite logike, na temelju uklopnih stanja i mjerenja u polju, rješavaju se kontradikcije u signalizaciji polja i eliminiraju iz daljnjeg promatranja. Za preostale kombinacije (spojna i sekcijska polja) koje nisu riješene blokadama ili neizrazitom logikom koristi se stanični procjenitelj. Druga moguća primjena neizrazite logike je ocjenjivanje kvalitete mjerenja. Ključne riječi: procjena stanja, neizrazita logika, blokade, teorija grafova, funkcija cilja