Selektivnost zaštita u sustavima istosmjernih razvoda : doktorska disertacija - Skok, Srđan (S. Skok ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Sustav istosmjernog razvoda u elektroenergetskim postrojenjima je od velike važnosti jer omogućava pouzdano vođenje elektrane i transformatorske stanice kako u normalnom pogonu, te također u slučaju izvanrednog pogonskog stanja, odnosno kvara u postrojenju. Sustav istosmjernog razvoda sastoji se od baterije, ispravljača i instalacija sa pripadnim trošilima. Neki od vitalnih dijelova elektroenergetskih postrojenja kao što su prekidači, zaštita i upravljački uređaji moraju imati besprekidno i pouzdano napajanje jer moraju biti u mogućnosti raditi u svim pogonskim stanjima. Sukladno tome sustav istosmjernog razvoda treba biti najpouzdaniji dio postrojenja. Usprkos svemu u posljednjih trideset godina dogodio se znatan broj kvarova u postrojenjima zbog kvara u sustavu istosmjernog razvoda. U većini slučajeva pogrešno djelovanje bila je posljedica neselektivnosti zaštitnih uređaja. Selektivnost zaštitnih uređaja prepoznata je kao glavni problem prilikom projektiranja sustava istosmjernog razvoda. Dosadašnja praksa proračuna struja kratkog spoja zasnivala se samo na stacionarnom stanju nakon nastanka kratkog spoja, odnosno pojednostavljenom modelu koji je uzimao u obzir samo otpor dijelova sustava istosmjernog razvoda, što ne odgovara stvarnom stanju. U ovom radu predlaže se novi pristup koji ne uzima u obzir samo otpor već i induktivitete i kapacitete dijelova sustava istosmjernog razvoda i također izmjeničnu aktivnu mrežu ispred ispravljača. Razvijeni je i programski paket osnovan na novom pristupu koji uključuje kako provjeru svih glavnih dijelova postojećeg sustava istosmjernog razvoda, već daje i mogućnost projektiranja novog sustava istosmjernog razvoda. Time je omogućeno interaktivno projektiranje sustava istosmjernog razvoda u elektroenergetskom postrojenjima. Ključne riječi: Pomoćno napajanje, sustavi istosmjernog razvoda, elektroenergetska postrojenja, zaštitni uređaji, selektivnost, kratki spoj, matematički model sustava istosmjernog razvoda