Ergonomijski prilagodljivo neizrazito vođenje procesa pri održavanju toplinskog komfora u mjernom laboratoriju : doktorska disertacija - Baus, Zoran (Z. Baus ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U ovoj disertaciji predstavljena je i razrađena teorija neizrazitog vođenja i održavanja procesa toplinskog komfora u mjernom laboratoriju. Izložen je novi sustavski pristup vođenja s posebnim naglaskom na čovjeka- mjeritelja, koji je sastavni dio regulacijskog kruga Konvencionalnom vođenju procesa održavanja toplinskog komfora predviđena je korekcija u skladu s subjektivnim doživljajem, zadržavajući pri tom referentne vrijednosti unutar intervala dopuštenih standardom. Kao rezultat istraživanja odlučeno je i realizirano da se psihološki doživljaj komfora ugradi primjenom neizrazitog slijeda vođenja. Tijekom istraživanja, za potrebe vođenja toplinskog komfora, izrađen je lingvistički deduktivni model, kojim se opisuju svi eventualni lingvistički zahtjevi za promjenom komfora. Pored ovog modela izrađen je i model toplinske i materijalne akumulacije u promatranom prostoru, kako bi se dokazala mogućnost primjene razvijene teorije za vođenje procesa toplinskog komfora. Važan dio predloženog sustava jest inteligentno mjerilo entalpije, izvedeno na temelju istraživanja termodinamike vlažnog zraka. Zamišljen je i realiziran takav inteligentni mjerni uređaj koji povezuje mjerne podatke o tlaku, temperaturi i vlažnosti zraka u promatranom prostoru, sa zbirkom znanja ugrađenom u mikroračunalo, pa kontinuirano računa trenutačne vrijednosti entalpije. Ovaj rad je novi doprinos u teoriji vođenja toplinskog komfora, koja se do sada zasnivala isključivo na stabilizaciji termodinamičkih varijabli stanja. Ključne riječi: toplinski komfor, ergonomijski prilagodljivo vođenje procesa, neizrazita logika