Analiza kvalitete usluga u mreži treće generacije : magistarski rad - Galinac, Tihana (T. Galinac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Temelj daljnjeg razvoja mreža novih generacija izgradnja je jedinstvene mreže koja bi omogućila miješanje svih vrsta prometnih tokova. Nova arhitekturna rješenja, novi tehnološki razvoj i razvoj novih protokola utječu na kvalitetu usluge i performanse mrežnih elemenata. U radu su razmotreni novi zahtjevi na signalizacijsku mrežu te njihov utjecaj na zahtjeve kvalitete usluge. Mrežni elementi utječu na relativne performanse usluga u stvarnom vremenu. Performanse mrežnih elementa ovise o različitim prometnim i sistemskim parametrima. Intenzitet dolazaka i vrijeme čekanja na obradu te parametri različitih aplikacija su osnova za usporedbu između sličnih prometnih tokova. Analiza performansi provela se uz pomoć stohastičkih analiza i matematičkog modeliranja. Ključne riječi: kvaliteta usluge, mreže novih generacija, signalizacijska mreža, parametri performansi, 3GPP