Modeliranje i simulacija procesa testiranja programskih proizvoda : magistarski rad - Marinčić, Zdenko (Z. Marinčić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U ovom radu opisan je i analiziran studijski slučaj procesa testiranja. On se sastoji od šest testera: jednog eksperta, dva više iskusna testera i tri manje iskusna testera. Opis uključuje aktivnosti koje su karakteristične za svakog pojedinog testera. Simulacija je provedena nad modelom studijskog slučaja. U radu su opisane aktivnosti koje se odnose na prikupljanje znanja o procesu, prikupljanje podataka iz procesa, njihovu analizu, modeliranje procesa u formi mreže repova, te izvođenje simulacije nad modelom, kako bi se odredile performanse procesa u smislu parametara mreže repova. Posebna pažnja u okviru analize studijskog slučaja procesa testiranja usmjerena je na tehnike za prikupljanje i analizu kvalitativnih podataka, tehnike za validaciju i verifikaciju konceptualnog modela i njegovog računalnog prikaza, te statističke tehnike za validaciju rezultata simulacije. Ključne riječi: programski proces testiranja, simulacija softverskog procesa testiranja, modeliraanje softverskog procesa testiranja, inženjerstvo softverskih procesa, model mreže repova, poboljšanje procesa testiranja