Rezervacija mrežnih resursa za protokole kontrole poziva : magistarski rad - Hribar, Lovre (L. Hribar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Predmet istraživanja ovog magistarskog rada jest analiza procesa i tehnologije rezervacije mrežnih resursa za protokole kontrole poziva u telekomunikacijskoj mreži nove generacije. Kako se složene usluge u mreži ne mogu učinkovito realizirati okomitim modelom, uvodi se horizontalni model mreže, te se usluge izvode raspodijeljeno između više slojeva u mreži. U radu su istraženi modeli rezervacije mrežnih resursa i tok informacija u horizontalnom modelu mreže, a posebice funkcije protokola kontrole poziva BICC i SIP, upravljanje resursima te razmjenu podataka potrebnih za pružanje telekomunikacijske usluge. U radu su opisani osnovni principi horizontalnih sustava, a posebice svojstva protokola kontrole poziva. Također, obrađeni su različiti modeli uspostave poziva u takvom horizontalno strukturiranom sustavu. Odjeljivanje funkcija po slojevima znači da različiti slojevi u mreži komuniciraju jedni sa drugima preko unaprijed definiranih protokola; stoga protokoli kontrole poziva u mreži nove generacije dijele resurse u nižim slojevima mreže. U radu su navedeni osnovni principi rezervacije mrežnih resursa. Dana je osnovna analiza raspodijeljenog procesiranja u višemodularnom okruženju. Realizirana usluga govornog poziva opisana je i analizirana izradbenim modelom s BICC i SIP kompleksima. Ispitivanje i provjera rezervacije resursa provedena je u laboratorijskim uvjetima, upotrebom simulatora stvarnog komutacijskog čvora. Ključne riječi: telekomunikacijska mreža, mreža nove generacije, protokoli kontrole poziva, rezervacija resursa, uspostava nositelja, Bearer Independent Call Control Protocol, Session Initiation Protocol