Prilagodba metode ekstremnog programiranja za projekt razvoja javne elektroničke usluge : magistarski rad - Maržić, Krešimir (K. Maržić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Agilne metodologije razvoja programskog proizvoda nastale su kao odgovor tradicionalnim metodama razvoja, primjenjujući specifične razvojne postupke koji se fokusiraju na brzi razvoj programskog proizvoda, uz zadržanu kvalitetu. Praksa pokazuje da tradicionalne i agilne metode ne moraju nužno biti isključive, te da postoji veliko i neistraženo područje gdje se ta dva pristupa mogu međusobno kombinirati i nadopunjavati. Ovaj rad provodi analizu razvojne metodologije ekstremnog programiranja. Istražuje mogućnosti primjene razvojnih postupaka definiranih unutar te metode za primjer specifične projektne okoline i s naglaskom na programski proizvod. Posebna pažnja je posvećena testiranju, mogućnostima poboljšanja programskog koda i integraciji programskih pomagala. Istraživanje je provedeno na razvojnom programskom projektu javne elektroničke usluge. Ključne riječi: agilne metode, XP (ekstremno programiranje), programiranje u paru, jedinično testiranje, refaktoriranje, male i česte isporuke