Prilagodba metode ekstremnog programiranja za projekt razvoja javne elektroničke usluge : magistarski rad - Maržić, Krešimir; Car, Željka (Zagreb : K. Maržić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Agilne metodologije razvoja programskog proizvoda nastale su kao odgovor tradicionalnim metodama razvoja, primjenjujući specifične razvojne postupke koji se fokusiraju na brzi razvoj programskog proizvoda, uz zadržanu kvalitetu. Praksa pokazuje da tradicionalne i agilne metode ne moraju nužno biti isključive, te da postoji veliko i neistraženo područje gdje se ta dva pristupa mogu međusobno kombinirati i nadopunjavati. Ovaj rad provodi analizu razvojne metodologije ekstremnog programiranja. Istražuje mogućnosti primjene razvojnih postupaka definiranih unutar te metode za primjer specifične projektne okoline i s naglaskom na programski proizvod. Posebna pažnja je posvećena testiranju, mogućnostima poboljšanja programskog koda i integraciji programskih pomagala. Istraživanje je provedeno na razvojnom programskom projektu javne elektroničke usluge.
Ključne riječi: agilne metode, XP (ekstremno programiranje), programiranje u paru, jedinično testiranje, refaktoriranje, male i česte isporuke
Agile methods of software development have developed as response to the more traditional development methods, applying specific development procedures which focus on rapid software development while containing the quality. Praxis shows that traditional and agile methods need not be exclusive and that there is a vast and unexplored area where those two approaches can be combined. In this work was conducted the analysis of Extreme Programming development method. The possibility of application of development techniques defined whitin the method as an example of specific project encircling with an emphasis to the software are explored. Special attention was given to the testing, possibility of enhancements of program code and the integration of program tools. The research was undertaken on the example of public e-service development project.
Keywords: agile methods, XP (Extreme Programming), pair programming, unit testing, refactoring, small and frequent releases
Bibliografija str. 131-135.