Okružje za razvoj telekomunikacijske podrške zasnovano na jeziku XML : doktorska disertacija - Topolnik, Marko (M. Topolnik ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Okosnica svakog okružja za razvoj programske podrške je tekstualni izvorni kod koji predstavlja ključnu kariku u sučelju između čovjeka i računala. On je strukturiran prema pravilima apstrahiranim iz prirodnih jezika, što mu daje čitljivost i lakoću formuliranja. Povećanjem kompleksnosti softverskih projekata pojavili su se novi zahtjevi na izvorni kod: postalo je važno da on bude pogodan za automatsku obradu, točnije da čovjeku bude omogućena njena laka formalizacija. Također je postala bitna praktičnost uključivanja i obrade dodatnih podataka u izvorni kod, nepotrebnih za njegovo kompiliranje. Tim novim zahtjevima moguće je udovoljiti prelaskom na novi tekstualni oblik zapisa prema standardu XML. Glavni problem pri tom prelasku je oblikovanje nove sintakse izvornog koda, a uočeno je da u zajednici koja se bavi tim problemom nedostaje dovoljno sustavan pristup i da se pogrešno shvaća ključan pojam apstraktne sintakse. Stoga je proveden sustavan postupak identificiranja točnih zahtjeva na sintaksu i načela u njenom oblikovanju kojih se treba držati radi ispunjenja tih zahtjeva. Razvijena je sintaksa za programski jezik Java i uspoređena je s dvije postojeće sintakse. Pokazalo se da predložena sintaksa u znatno većoj mjeri ispunjava zahtjeve, a uzroci slabosti alternativnih sintaksi nađeni su u njihovom nepridržavanju utvrđenih načela oblikovanja, čime je potvrđena njihova valjanost i opravdanost. Ključne riječi: programski jezik, izvorni kod, XML, gramatika, sintaksa, apstraktna sintaksa, AST, semantika, automatizacija, ortogonalno proširenje