Nadziranje kvalitete temeljeno na analizi i sintezi procesa razvoja programske opreme : magistarski rad - Topić, Gordan (G. Topić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Kompleksnost razvoja kvalitetnog softverskog proizvoda upućuje na potrebu pronalaženja učinkovitih metoda koje iz podataka dobivenih mjerenjem omogućuju nadgledanje procesa razvoja softvera. S obzirom na osiguravanje kvalitete softverskog proizvoda, istraživana je potencijalna učinkovitost simulacijskih postupaka i primjene algoritama informacijske analize, u cilju pronalaženja mogućnosti za nadziranje procesa razvoja i predviđanje kvalitete proizvoda prema zadanim zahtjevima. Osiguravanje kvalitete ovladavanjem procesa izvedeno je tehnologijom obojenih Petrijevih mreža. Proces razvoja softvera u telekomunikacijskoj industriji softvera je modeliran, simuliran i optimiziran s obzirom na resurse. Osiguravanje kvalitete u fazi razvoja softverskog proizvoda temelji se na informacijskoj analizi podataka iz prethodnih projektnih iskustava, izgradnjom stabla odlučivanja algoritmom ID3/C4.5, podobnom za predviđanje kvalitete proizvoda. Težnja da softverski proizvodi i usluge budu iznad očekivane tržišne razine kvalitete, zadovoljavaju se najviši etički standardi i poslovna strategija održivog razvoja. Ključne riječi: osiguravanje kvalitete softverskog proizvoda, razvojni proces softvera, obojene Petrijeve mreže, simulacija i optimiziranje poslovnog procesa, rudarenje podataka, stabla odlučivanja, predviđanje kvalitete proizvoda, održivi razvoj