Nadziranje kvalitete temeljeno na analizi i sintezi procesa razvoja programske opreme : magistarski rad - Topić, Gordan; Jevtić, Dragan (Zagreb : G. Topić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Kompleksnost razvoja kvalitetnog softverskog proizvoda upućuje na potrebu pronalaženja učinkovitih metoda koje iz podataka dobivenih mjerenjem omogućuju nadgledanje procesa razvoja softvera. S obzirom na osiguravanje kvalitete softverskog proizvoda, istraživana je potencijalna učinkovitost simulacijskih postupaka i primjene algoritama informacijske analize, u cilju pronalaženja mogućnosti za nadziranje procesa razvoja i predviđanje kvalitete proizvoda prema zadanim zahtjevima. Osiguravanje kvalitete ovladavanjem procesa izvedeno je tehnologijom obojenih Petrijevih mreža. Proces razvoja softvera u telekomunikacijskoj industriji softvera je modeliran, simuliran i optimiziran s obzirom na resurse. Osiguravanje kvalitete u fazi razvoja softverskog proizvoda temelji se na informacijskoj analizi podataka iz prethodnih projektnih iskustava, izgradnjom stabla odlučivanja algoritmom ID3/C4.5, podobnom za predviđanje kvalitete proizvoda. Težnja da softverski proizvodi i usluge budu iznad očekivane tržišne razine kvalitete, zadovoljavaju se najviši etički standardi i poslovna strategija održivog razvoja.
Ključne riječi: osiguravanje kvalitete softverskog proizvoda, razvojni proces softvera, obojene Petrijeve mreže, simulacija i optimiziranje poslovnog procesa, rudarenje podataka, stabla odlučivanja, predviđanje kvalitete proizvoda, održivi razvoj
Complexity of quality and software product development demands investigation for efficient methods that use collected measuring data usable for monitoring of the software development process. Regarding to quality assurance of software product, potentially efficacy of simulation methods and applying of information analysis algorithm are investigated, for the sake to find the possibilities for process monitoring and quality prediction according to given requirements. Quality assurance by process controlling is presented by technology of Coloured Petri Nets. Software development process in telecommunication industry is modeled, simulated and optimized according to the resources. Quality assurance in the development phase of software product is based on information analysis of collected process data from the past phases, by decision tree building with algorithm ID3/C4.5, which is usable for product quality prediction. Tendency is that software products and services would be above expected level of market quality, in order to satisfy the highest ethical standards and business strategy of sustainable development.
Keywords: quality assurance of software product, software development process, coloured Petri net, simulation and optimization business process, datamining, decision trees, product quality prediction, sustainable development
Bibliografija str. 103-106.