Smanjivanje dimenzijske složenosti otkrivanja znanja u skupovima podataka : magistarski rad - Marohnić, Viktor (V. Marohnić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Ova radnja  predstavlja  novu metodu  za smanjivanje  dimenzijske  složenosti otkrivanja znanja u skupovima podataka koji su često prisutni u analizi polja genskih ekspresija. Pronalaženje značajnog podskupa gena unutar nekoliko tisuća analiziranih gena je neophodno za točno klasificiranje određene bolesti. U tu svrhu je razvijen filter gena (atributa). Filter koji se prvotno pojavio pod imenom ”Mutual Information Feature Selection” (MIFS), je  uparena  sa “Support Vector Machines” (SVM) klasifikacijskim algoritmom unutar “LOO” procedure što je rezultiralo pouzdanijim algoritmom nazvanim MIFS/SVM. Skup polja genskih ekspresija, koji se sastoji od dvaju tipova leukemija je korišten kao testni skup. Navedeni skup je dobro poznat, te analiziran u mnogim radovima. Iz tih razloga je bio prikladan za provjeru kvalitete MIFS/SVM algoritma. Ključne riječi: genske ekspresije, MIFS, SVM, uzajamna informacija, ALL, AML, smanjivanje složenosti, filter atributa