Analiza mehanizama kvalitete usluga za aplikacije u stvarnom vremenu u informacijskim mrežama : magistarski rad - Delić, Dinko (D. Delić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U radu se opisuje primjena mehanizama kvalitete usluga, kao podloge za pružanje konvergiranih podatkovnih i glasovnih usluga u informacijskim mrežama novije generacije. Provedena eksperimentalna analiza pokazuje utjecaj pravilnog odabira adekvatnih mehanizama za upravljanje i posluživanje redova za čekanje, na kvalitetu usluge u informacijskoj mreži temeljenoj na TCP/IP protokolu. U radu se predlaže primjena mehanizama kvaliete usluge u pristupnom dijelu IP mreže Hrvatskih telekomunikacija kao preduvjeta za pružanje usluge integriranog prijenosa govora i podataka u segmentu poslovnih korisnika. Ključne riječi: VoIP usluga, Kvaliteta usluge, MOS, TCP/ IP, Multiprotocol Label Switching, Čekanje u redu i posluživanje, Differentiated Services, Konvergencija