Kriterij za održavanje prijenosne mreže u tržišnim uvjetima : magistarski rad - Švarc, Nenad; Tešnjak, Sejid (Zagreb : N. Švarc ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Povećavanje energetske efikasnosti je osnovni zahtjev tržišta električne energije. Izgrađenost prijenosne mreže i strategija održavanja direktno utječu na raspoloživost prijenosne mreže te na troškove pogona i održavanja. U radu su definirani kriteriji za održavanje komponenata prijenosne mreže, uvažavajući tehnički kriterij, energetski značaj postrojenja, životnu dob komponenti i statistiku pogonskih događaja. Definirane su utjecajne veličine na raspoloživost prijenosne mreže. Opisani su modeli i metode za potrebe proračuna pouzdanosti i raspoloživosti prijenosne mreže. Definirana je zahtijevana raspoloživost komponenti elektroenergetskih postrojenja. Predložene su smjernice razvoja prijenosne mreže i sažeto je obrađena problematika planiranja, izgradnje i pogona elektroenergetskih postrojenja. Za izbor optimalne naponske razine prema tehničko-ekonomskim kriterijima je obrađena metoda aktualizacije. Definirana je optimalna jednopolna shema i nužna opremljenost VN postrojenja za različite naponske razine. Obrađena je životni vijek pojedinih komponenti u VN postrojenju. Predložen je model za procjenu tehničko-energetskog pokazatelja pojedinog prijenosnog područja. Procijenjeni su godišnji troškovi redovnog održavanja VN polja i transformatora uvažavajući različitost naponskih razina. Definirane su moguće strategije i kategorizacija održavanja prijenosne mreže. Temeljem značaja pojedinog procesnog signala predložena je kategorizacija intervencije u rasklopnom postrojenju. Definirana je lista prioriteta za redovno održavanje uvažavajući energetski pokazatelj i stanje komponente u rasklopnom postrojenju. Analizirana je ekonomska opravdanost primjene nove tehnologije dijagnostike i nadzora stanja komponenti VN postrojenja te mogućnost redefiniranja kriterija za održavanje prijenosne mreže. Procjenom fiksnih i varijabilnih troškova za različite strategije održavanja provedena je optimizacija ulaganja u redovno i/ili interventno održavanje. Rezultati proračuna upućuju da je moguće primjenom dijagnostičkog održavanja smanjiti troškove održavanja za 10%.
Ključne riječi: prijenosna mreža, tržište električnom energijom, pouzdanost, raspoloživost, tehničko-energetski pokazatelj, upravljanje životnim vijekom, visokonaponska oprema, transformator, prekidač, nadzor, dijagnostika, redovno održavanje, interventno održavanje
Improvement of energy efficiency is the principal requirement of the power market. The expansion of the transmission network and maintenance strategies has direct influence on the availability of the transmission network, as well as operating and maintenance costs. The paper defines the criteria for the maintenance of transmission network components taking into consideration the technical criteria, the importance of particular installations in terms of energy, the life of the components and the statistics of events occurring during the operation. The quantities that influence the availability of the transmission network are specified. The models and methods required for calculation of transmission network reliability and availability are described. The required availability of electric power installations is defined. Guidelines for the development of the transmission network are proposed, and problems related to planning, construction and operation of electric power installations are briefly discussed. In choosing optimal voltage level according to technical and economic criteria, the actualisation method was applied. The optimum single-line diagram and the HV equipment necessary for various voltage levels are specified. The life of individual components in a particular HV installation is analysed. A model for the assessment of techno-power indicator of a particular transmission area is proposed. Estimates of relative costs of time-based maintenance of the HV bay and transformers are given taking into account different voltage levels. Possible strategies and a categorisation of transmission network maintenance are defined. Based on the importance of particular process signals, a categorisation of interventions in a substation is proposed. A list of priorities in time-based maintenance is specified taking into account the power indicator and the condition of the particular component in the substation. Both the economic justification of the application of the new technique of diagnostics and monitoring of the condition of components of HV installations, and the possibility for redefining the criteria for transmission network maintenance are analysed. Based on the estimate of fixed and variable costs for various maintenance strategies, optimisation of investments in time-based and/or condition-based maintenance was performed.
Keywords: transmission network, electricity market, reliability, availability, technical-power indicator, life management, high-voltage equipment, transformer, circuit breaker, monitoring, diagnosis, time-based maintenance, condition-based maintenance
Bibliografija str. 148-152.