Razvoj i primjena uređaja za mjerenje kvalitete električne energije : magistarski rad - Brnobić, Dalibor (D. Brnobić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Trajno nadziranje kvalitete električne energije na važnijim točkama elektroenergetskih sustava postaje bitna stateška odluka u uvjetima dereguliranog tržišta. Podaci prikupljeni sustavnim mjerenjem upotpunjuju se ciljanim terenskim mjerenjima kojima se lociraju uzročnici primjećenih problema ili istražuju utjecaji značajnijih izvora smetnji na razdjelnu mrežu električne energije. U okviru rada je na osnovi relevantnih normi, uočenih nedostataka komercijalnih uređaja i predviđenih daljnjih aktivnosti postavljen koncept, te prema njemu realiziran prototip prijenosnog uređaja za mjerenje kvalitete električne energije. Osnovnim mjernim funkcijama pridodane su napredne registracijske funkcije za praćenje dinamike potrošnje mjerenjem faznih struja, strujnih harmonika, snaga i iz njih izvedenih veličina, te funkcije snimanja struje pokretanja i zahvaćanja oscilograma mjernih signala. Radi određivanja ključnih čimbenika koji utječu na točnost mjerenja postavljen je model širenja pogreške pri mjerenju efektivnih i harmoničkih veličina. Mjernim uređajem ispunjeni su svi zahtjevi norme IEC 61000-4-30 i njoj pridruženih normi za uređaje klase B, izuzme li se nerealizirano mjerenje treperenja. Laboratorijska ispitivanja potvrdila su točnost metoda mjerenja i ispravnost modela propagacije pogreške. Primjenjivost naprednih mjernih funkcija prikazana je u opisanim terenskim mjerenjima, a modularna izvedba sklopovlja, nadzornog programa i dobro strukturirani podaci omogućavaju brzu i jednostavnu prenamjenu razvijene mjerne platforme. Ključne riječi: kvaliteta električne energije, niskofrekvencijske konduktivne smetnje, harmonička mjerenja, sustavi za rad u stvarnom vremenu, mjerna nesigurnost