Automatizirano umjeravanje otpora stabilnim strujnim izvorom : magistarski rad - Šala, Alan (A. Šala ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Primarni elektromagnetski laboratorij (PEL) u sklopu Zavoda za OEM FER-a, kao glavnu zadaću ima pohranjivanje i održavanje etalona osnovnih elektromagnetskih veličina: napona, kapaciteta, otpora i vremena (frekvencije). Skupni etalon otpora i laboratorijski mjerni postupci za uspostavu i održavanje njegove sljedivosti postali su osnova za laboratorijsko umjeravanje otpora u visokoj točnosti. U sustavu PEL-a osobito je važan naglasak na automatiziranim mjerenjima i usporedbama etalona otpora zbog dobivanja mjernih rezultata u vrhunskoj točnosti. U radu je načinjena detaljna analiza i izvedba jednog takvog uređaja za međusobnu usporedbu 12 etalona otpora. Projektiran je računalom upravljan visokostalan naponski upravljan strujni izvor s vrlo niskom razinom šuma. Eksperimentalno je i analitički obrađena procjena pojedinačnih doprinosa ukupnoj mjernoj nesigurnosti. Cilj je magistarskog rada doprinos mjernim mogućnostima laboratorija PEL koji svojim rezultatima ravnopravno sudjeluje u uspostavi međunarodno sljedivog mjernog sustava. Ključne riječi: automatizirano umjeravanje otpora, sljedivost, strujni izvor.