Automatic lip synchronization by speech signal analysis = Automatska sinkronizacija usana pomoću analize govornog signala : master thesis = magistarski rad - Zorić, Goranka (G. Zorić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Ovaj magistarski rad istražuje automatsku sinkronizaciju usana. To je metoda generiranja odgovarajuće animacije 3D modela ljudskog lica s obzirom na postojeći zvučni signal govora, tako da se dobiva animirani lik koji govori. Postupak je potpuno automatiziran i počinje od zvučnog signala govora. Automatska sinkronizacija govora sastoji se od dva dijela: preslikavanja iz ulaznog audio u izlazni vizualni skup parametara i sinteze lica. U radu je predložen i napravljen sistem za automatsku sinkronizaciju usana temeljen samo na govornom signalu. Klasifikacija govornog signala u grupe vizeme izvedena je pomoću neuronskih mreža. Optimalna topologija neuronskih mreža se automatski određuje pomoću genetičkih algoritama. Vizemi, vizualni predstavnici fonema, definirani su u MPEG-4 FA standardu, a koriste se za sintezu lica. Sistem je optimiziran za specifičnosti hrvatskog jezika. Za validaciju sistema korištene su tri različite metode testiranja., a potencijalne primjene ovakvih tehnologija izložene su do detalja. Opisana metoda za sinkronizaciju usana prikladna je za primjene u stvarnom vremenu ali i za offline produkcije. Neovisna je o govorniku i višejezična je. Ključne riječi: sinkronizacija usana, animacija lica, MPEG-4 FBA, virtualni ljudi, obrada govora, neuralne mreže, genetički algoritmi