Analiza rezultata preventivnih dijagnostičkih ispitivanja u održavanju energetskih transformatora : magistarski rad - Kos, Zlatan; Marušić, Ante (Zagreb : Z. Kos ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Ovim radom analizirana je opravdanost provedbe preventivnih dijagnostičkih ispitivanja u održavanju energetskih transformatora u smislu njihove važnosti za osiguranje što veće raspoloživosti i što duljeg životnog vijeka transformatora. U radu je dan i osvrt na opravdanost uporabe stalnog motrenja transformatora. Nakon uvoda, u drugom poglavlju prikazani su osnovni principi teorije održavanja kao podloge za sustavni pristup održavanju transformatora. U trećem poglavlju prikazani su principi, elementi i način održavanja transformatora u cilju ukazivanja na važnost preventivnih dijagnostičkih ispitivanja. U četvrtom poglavlju opisana su uobičajena preventivna dijagnostička ispitivanja koja se upotrebljavaju pri održavanju transformatora. U petom poglavlju provedena je detaljna analiza rezultata preventivnih dijagnostičkih ispitivanja provedenih tijekom vremenskog razdoblja od 1990. do 2005. godine na transformatorima koji se nalaze u sustavu distributivnih transformatorskih stanica 110 i 30 kV distribucijskog područja "Elektre" Zagreb, sastavnog dijela HEPDistribucije d.o.o. U šestom poglavlju statistički je iskazan rezultat provedene analize. U sedmom poglavlju dan je osvrt na opravdanost uporabe stalnog motrenja transformatora s obzirom na rezultate analize. U zaključnim razmatranjima navedene su prednosti i problemi za svako pojedino preventivno dijagnostičko ispitivanje. Iskazana je nužnost uporabe preventivnih dijagnostičkih ispitivanja, te dana prognoza za budućnost primjene sustava za stalno motrenje transformatora.
Ključne riječi: energetski transformator, održavanje, preventivna dijagnostička ispitivanja, stalno motrenje
In this thesis was analyzed the justification of preventive diagnostic tests usage in power transformers maintenance regarding to their importance in securing maximum availability and long life expectancy of power transformer. Review on justification of transformers permanent monitoring is also given. After the introduction, in the second chapter are shown basic principles of maintenance theory as a basis for systematical approach to power transformers maintenance. In the third chapter are given the principles, elements and methods of transformers maintenance in order to point out the importance of preventive diagnostic tests. In the fourth chapter are explained usual preventive diagnostic tests which are used while maintaining transformers. In the fifth chapter is given thorough analysis of the preventive diagnostic test results that were taken during time period from year 1990 until 2005 on transformers that are part of distribution substations with nominal voltages 110 kV and 30 kV as a part of distribution area owned by "Elektra" Zagreb, a part of HEP-Distribucija d.o.o. In the sixth chapter is given statistical test results analysis for all the tests undertaken. In the seventh chapter is review on justification of on-line monitoring usage given. In the final conclusions are given advantages and problems for each and every preventive diagnostic test. Necessity of usage of such preventive diagnostic tests is given as well as a prediction of future usage of on-line monitoring system.
Key words: power transformer, maintenance, preventive diagnostic tests, on-line monitoring
Bibliografija str. 134-136.