Blood flow analysis from angiogram image sequence = Analiza protoka krvi iz angiografskog niza slika : master thesis = magistarski rad - Bogunović, Hrvoje (H. Bogunović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Brzina i protok krvi su vrlo važni fiziološki parametri koji su od interesa liječnicima. Koristimo uređaj za akviziciju X-zraka za estimaciju tih parametara pomoću niza slika na kojima je vidljiv prolaz kontrastnog sredstva te 3D volumena koji sadrži arterije. 3D volumen je mehanički registriran sa slikama te ga je moguće projecirati na njih. Protok krvi je od interesa u dvije različite regije: arterijama i kapilarama. Računanje protoka krvi u arterijama se zasniva na poznavanju brzine protoka i poznavanju površine presjeka žile. Brzinu protoka krvi je moguće naći tako da se računa vrijeme prolaza kontrastnog sredstva kroz žilu poznate duljine. Duljinu žile kao i površinu njenog presjeka se mogu izmjeriti na 3D volumenu. Vrijeme prolaza se dobije iz niza slika kao razlika vremena dolaska kontrastnog sredstva do različitih dijelova projecirane žile. Protok krvi u kapilarnoj regiji se naziva perfuzija i metode smo temeljili na teoriji koja stoji iza MRI i CT uređaja za računanje perfuzije. Aktivnost regije kroz vrijeme se mjeri i karakteristike tog signala povezujemo sa fiziološkim parametrima od interesa. Dobiveni rezultati su obećavajući iako predstavljaju više kvalitativnu nego kvantitativnu informaciju. Ključne riječi: angiografija, digitalna subtrakcijska angiografija, protok krvi, brzina protoka krvi, perfuzija.