Model vrednovanja znanja u inteligentnim sustavima e-učenja : magistarski rad - Žitko, Branko; Stankov, Slavomir (Zagreb : B. Žitko ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Razvoj suvremenih tehnologija umrežavanja kao i hipermedijskih sustava utjecali su na uvođenje novih pristupa učenju, što je rezultiralo preoblikovanjem obrazovnog procesa. Nove nastavne paradigme su usmjerene ka učeniku, prepoznajući ga kao središnje mjesto obrazovnog procesa, u čijem su okruženju svi resursi potrebni za potporu učenju i poučavanju. Prikaz znanja u većini postojećih sustava e-učenja koristi takve reprezentacije koje se tipično zasnivaju na fizičkim dokumentima ili njihovim dijelovima prikladno povezanih hipermedijskim vezama. U novome pristupu, koji se primjenjuje u inteligentnim sustavima e-učenja, prikaz znanja se temelji na njegovu strukturiranju korištenjem nekih od metoda umjetne inteligencije. U radu je proučena mogućnosti prikaza znanja semantičkim mrežama s naglaskom na njegovu provjeru dinamičkim generiranjem kvizova specijaliziranim ontologijama za opis predložaka za pitanja i odgovore. Ovi su predlošci osnova za generiranje kviza, što ima posebnu didaktičku težinu pri poslovanju modelom učenika te utvrđuje konačnu ocjenu znanja s preporukama za daljnji rad. Na temelju dobivenih rezultata potrebno je modelirati primjereni sustav e-učenja koji primjenjuje navedene principe te je ostvarena njegova prototipna implementacija i provjerena valjanost pristupa. Ključne riječi: E-učenje, inteligentni sustav e-učenja, autorska ljuska, inteligentni tutorski sustav, prikaz znanja, ontologija, Web ontologija, model vrednovanja, kviz
Improvement of modern network technologies as well as hypermedia systems had impact on presenting new learning approaches, resulting in redesign of education process. New teaching paradigms are learner oriented, identifying learner as a central part of education process and having necessary resources for support learning and teaching. Knowledge representation in majority of existing e-learning systems uses representations usually based on physical documents or their parts conveniently connected using hyper-medial links. In new approach, which is applied in intelligent e-learning systems, knowledge representation is based on its structuring using various artificial intelligence methods. In this paper ability of semantic network knowledge representation is reconsidered underlining on its verification by dynamic quiz generation with specialized ontology’s for describing templates for question and answers. These templates are basis for generating quizzes, having didactical influence on managing student model and tracing final mark for knowledge with recommendations for further work. Relaying on the principles of achieved results it is necessary to design e-learning system which applies mentioned doctrines and in scope of this work prototyped implementation is realized with tested pertinence. Keywords: E-Learning, Intelligent E-Learning System, Tutor-Expert System, Intelligent Tutoring System, Authoring Shell, Knowledge Representation, Formal Logic, Semantic Network, Ontology, Resource Description Framework, Web Ontology Language, Knowledge Evaluation Model, Quiz
Bibliografija str. 130-137.