Metoda izbora uređaja prenaponske zaštite u niskonaponskim sustavima : doktorska disertacija - Milardić, Viktor (V. Milardić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U disertaciji su najprije objašnjeni osnovni pojmovi te stanje prenaponske zaštite na niskom naponu i cilj rada. Zatim je objašnjeno nastajanje i djelovanje prenapona, gromobranska zaštita, uređaji prenaponske zaštite te prenaponska zaštita prema IEC normama. Parametri struje munje za različite klase gromobranske zaštite su implicirali uvođenje valnog oblika za ispitivanje uređaja prenaponske zaštite. Modeli za simulaciju energetskog opterećenja uređaja prenaponske zaštite detaljno su izloženi u trećem poglavlju. Karakteristike pojedinih elemenata modela su određene laboratorijskim ispitivanjima. Proveden je izbor parametara struje munje uzimajući u obzir vjerojatnost pojave struje određene amplitude i vremena trajanja. Detaljno su prikazani rezultati simulacija energetskog opterećenja uređaja prenaponske zaštite u NN mreži. Provedena je i analiza osjetljivosti modela na ulazne parametre. Simulacijama je pokazano da inducirani prenaponi ne mogu značajno energetski opteretiti uređaje prenaponske zaštite. Zaštitna udaljenost uređaja prenaponske zaštite je istraživana na posebnom modelu. Zaključak disertacije ističe, uvođenjem prihvatljivog rizika energetskog preopterećenja uređaja prenaponske zaštite može se riješiti nesuglasje oko valnog oblika za ispitivanja. Disertacija sadrži i popis literature zatim popis skraćenica, oznaka, slika i tablica, zatim četiri priloga, sažetak na hrvatskom i engleskom jeziku te životopis na hrvatskom i engleskom jeziku. Ključne riječi: niski napon, prenaponska zaštita, uređaj prenaponske zaštite, prihvatljivi rizik energetskog preopterećenja, ispitni strujni val.