Preduvjeti za uvođenje modela poticajne regulacije u prijenosu električne energije : magistarski rad - Štritof, Ivona (I. Štritof ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Usporedo s procesima restrukturiranja elektroprivrednih poduzeća i liberalizacijom elektroenergetskog sektora kao i uspostavljanjem tržišta električne energije, uvodi se regulacija elektroenergetskih djelatnosti. Uvođenje regulacije prije svega podrazumijeva institucionalnu reformu, tj. uspostavljanje nezavisnog regulatornog tijela nadležnog za nadzor nad aktivnostima na tržištu električne energije kao i za regulaciju monopolnih djelatnosti kao što su prijenos i distribucija električne energije. Uloga regulatornih tijela u državama članicama EU kao i u državama kandidatkinjama naglašena je u Direktivi 2003/54/EZ u odnosu na prethodnu Direktivu 96/92/EZ koja je potaknula procese vezane uz uspostavljenje otvorenog tržišta električne energije kao jedinstvenog tržišta električne energije u EU. Bitan čimbenik za uspostavljenje otvorenog tržišta električne energije je omogućavanje reguliranog pristupa trećim stranama prijenosnoj i distribucijskoj mreži kao i mogućnost slobodne prekogranične trgovine električnom energijom pod prethodno utvrđenim uvjetima. Uvjete pristupa mrežama utvrđuju ili na njih daju suglasnost prije njihovog stupanja na snagu regulatorna tijela. Pod pojmom reguliranog pristupa mrežama podrazumijevaju se i tarife za korištenje prijenosne i distribucijske mreže. Usporedo s razvojem regulatornih tijela razvijaju se i metode ekonomske regulacije na temelju čijih načela se utvrđuju tarife za korištenje mreža. Metode ekonomske regulacije moguće je u grubo podijeliti na: tradicionalnu metodu regulacije stopom povrata i metode poticajne regulacije. Metoda stopom povrata prva se javila u regulaciji elektroenergetskih djelatnosti. Iako su se u prvim godinama primjene pokazala vrlo prihvatljivom kako regulatornim tijelima tako i reguliranim subjektima, s vremenom su uočeni određeni nedostaci koji se nastoje izbjeći primjenom pojedinih metoda poticajne regulacije. RH je usvajanjem paketa energetskih zakona iz 2001. godine pokrenula reformu elektroenergetskog sektora sukladno Direktivi 96/92/EZ. Reforma elektroenergetskog sektora u RH kao složen proces odnosi se na procese restrukturiranja Hrvatske elektroprivrede d.d. i razdvajanje pojedinih njenih djelatnosti, uspostavljenje tržišnih odnosa u elektroenergetskom sektoru, uspostavljenje regulatornog tijela itd. Daljnji koraci u reformi u RH uslijedili su u prosincu 2004. godine donošenjem revidiranog paketa energetskih zakona sukladno promjenama koje je donijela Direktiva 2003/54/EZ i Uredba 1228/2003. RH je na početku uspostavljanja regulatornog tijela, Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), kao pravnog slijednika prethodnog regulatornog tijela Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti (VRED), odnosno na početku uvođenja modela ekonomske regulacije u reguliranim mrežnim djelatnostima. U ovom radu analiziraju se metode regulacije koje primjenjuju regulatorna tijela u EU, njihovi elementi, prednosti i nedostaci kao i pojedini segmenti reforme elektroenergetskog sektora: restrukturiranje elektroprivrednih poduzeća, dizajn modela tržišta, organizacija tržišnih odnosa i institucionalna reforma. Analiza se provodi kroz teoretski aspekt, iskustva država članica EU kao i kroz dosadašnja iskustva i praksu po pitanju provedbe pojedinih koraka reforme u elektroenergetskom sektoru u RH. Zaključno, analizira se mogućnost uvođenja poticajne regulacije u prijenosu električne energije u RH imajući pri tome u vidu dosadašnja iskustva u uvođenju ekonomske regulacije te razinu ispunjenja nužnih preduvjeta za njeno uvođenje koji su posljedica reforme elektroenergetskog sektora RH. Ključne riječi: tržište električne energije, prijenos električne energije, regulatorno tijelo, ekonomska regulacija, poticajna regulacija