Rekonstrukcija strukture uzemljivača iz izmjerene raspodjele potencijala na površini tla : doktorska disertacija - Giannini, Roberto (R. Giannini ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Postojećim metodama za proračun složenih uzemljivačkih sustava izračunata je raspodjela potencijala za zadane modele uzemljivača. Izračunata raspodjela potencijala bila je temelj za istraživanje mogućnosti razvoja metodologije za rješavanje inverznog problema u strujnom polju uzemljivača. Ostvaren je središnji cilj istraživanja; razvijena je metodologija za rekonstrukciju strukture uzemljivača iz izračunate raspodjele potencijala na površini tla. Dobiveni rezultati uspoređeni su sa zadanim strukturama uzemljivača te je napravljena analiza osjetljivosti metodologije rekonstrukcije. Utvrđena je osjetljivost rezultata inverznog postupka na brojne utjecajne parametre i situacije koje se mogu dogoditi prilikom mjerenja na stvarnom uzemljivaču. Za primjenu razvijene metodologije na izmjerenu raspodjelu potencijala, ustanovljeni su postupci za regularizaciju rješenja inverznog problema u cilju smanjenja osjetljivosti na brojne mjerne nesigurnosti i druge utjecajne parametre. Problem neizmjernih vrijednosti potencijala u određenim mjernim točkama riješen je razvijenim ekstrapolacijskim i interpolacijskim postupcima koji su integralni dio metodologije rekonstrukcije. Mjerenju na stvarnom uzemljivačkom sustavu prethodio je razvoj složenog računalnog mjernog sustava u koji su ugrađena potrebna znanja za automatiziranu sustavnu provedbu mjernog postupka. Korištenjem razvijenog mjernog sustava za mjerenje na stvarnom uzemljivačkom sustavu u visokonaponskom postrojenju dokazana je primjenjivost razvijene metodologije.