Unapređenje modeliranja dugoročnog planiranja razvoja energetskog sustava : doktorska disertacija - Božić, Helena (H. Božić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Planiranje energetskog sustava je složen proces kako zbog kompleksnosti samog sustava tako i zbog pojave i potrebe za rješavanjem specifičnih problema unutar sustava. Republika Hrvatska je primjer zemlje s malom proizvodnjom i potrošnjom energije. Obzirom na karakteristike njenog energetskog sustava (potreba za uvozom energije, zemljopisni položaj, obveze prema Kyoto protokolu, povezivanje u zajedničko energetsko tržište zemalja jugoistočne Europe) potreba za planiranjem energetskog sustava i njegovih pojedinih dijelova više je nego očita. Razvoj računala i programa za modeliranje (posebno linearnih optimizacijskih modela) omogućuje sveobuhvatne i brze analize pojedinih problema. Obzirom na vezu potrošnje energije s emisijama stakleničkih plinova ovakvim se modelima sve više pridružuju i mogućnosti analize ekoloških utjecaja. Trenutna situacija u svijetu vezano za nagle i neočekivane promjene cijene sirove nafte pokazuje njen utjecaj ne samo na potrošnju i proizvodnju energije nego i na čitavu ekonomiju. Stoga će potreba za sagledavanjem utjecaja promjena u energetskom sustavu na preostali dio ekonomije kao dio analize energetskog sustava, ubrzo postati potreba i u Republici Hrvatskoj. Sve ovo moguće je obuhvatiti tzv. E3 modelima (engl. energy-ecology-economy) poput modela MARKAL-MACRO. Ključne riječi: energetski sustav, dugoročno planiranje, model, linearno programiranje, ekonomija, energetska bilanca, ponuda energije, potrošnja energije, emisije, troškovi.