Višeagentski sustav za upravljanje ugovorima o razini usluge na elektroničkom tržištu telekomunikacijskih usluga : doktorska disertacija - Tržec, Krunoslav; Mikac, Branko (Zagreb : K. Tržec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Doktorska disertacija istražuje automatizaciju upravljanja ugovorima o razini usluge primjenom višeagentskog sustava na elektroničkom tržištu telekomunikacijskih usluga. Višeagentski sustav za upravljanje ugovorima o razini usluge specificiran je primjenom metodologije za razvoj agentskih sustava MESSAGE. Predloženo je rješenje za automatizirano upravljanje znanjem o poslovnim partnerima i strategijama na agentskom elektroničkom tržištu telekomunikacijskih usluga zasnovano na formalnom specificiranju oglasa, ponuda i ugovora o razini usluge putem ontologija zasnovanih na opisnoj logici i primjeni deklarativnih poslovnih pravila. Utvrđeni su uvjeti koje programski agenti moraju zadovoljiti prilikom primjene konverzacijskih protokola u procesu pregovaranja ugovora o razini usluge na elektroničkom tržištu telekomunikacijskih usluga. Razmotreni su tržišni mehanizmi koji omogućuju automatizaciju pregovaračkog procesa na e-tržištu telekomunikacijskih usluga i predloženo rješenje za automatizaciju pregovaranja o ugovorima o razini usluge primjenom elektroničkih aukcija i specificiranjem poslovnih strategija sudionika na elektroničkom tržištu putem deklarativnih poslovnih pravila u bazama znanja o poslovnim strategijama. Verifikacija predloženog višeagentskog sustava za upravljanje ugovorima o razini usluge provedena je simulacijom trgovanja optičkim kapacitetom na elektroničkom tržištu telekomunikacijskih usluga primjenom dvostruke aukcije. Oblikovanje strateškog ponašanja agenata ograničene racionalnosti realizirano je primjenom algoritama učenja. Analiza strateškog ponašanja agenta ograničene racionalnosti, zasnovana na evolucijskom modelu dinamike replikatora, identificirala je strateški stabilna ravnotežna stanja tj. dugoročno stabilne poslovne strategije u ovisnosti o broju agenata koji trguju na elektroničkom tržištu.
Ključne riječi: višeagentski sustav, upravljanje ugovorima o razini usluge, elektroničko tržište, dvostruka aukcija, elektroničko pregovaranje, koordinacija agenata, evolucijska teorija igara, dinamika replikatora, opisna logika, ontologija
The dissertation deals with automation of service level agreement management by applying multi-agent system in electronic market for telecommunication services. The multi-agent system for service level agreement management has been specified by the use of MESSAGE methodology for development of agent-oriented systems. The solution for the automated knowledge management, which manages knowledge about business partners and strategies based on formal specifications of advertisements, offers, and service level agreements, as well as adoption of declarative business rules, has been proposed. The conditions that agents have to fulfil in order to properly apply conversational protocols during negotiation process have been determined. The trading mechanisms that enable the automation of the negotiation process in the electronic market for telecommunications services have been considered. The solution for automated negotiations of service level agreements based on auctions and declarative business rules for specifying business strategies of the market participants in the knowledge bases has been proposed. The verification of the proposed multi-agent system for service level agreement management has been performed by the simulation of the optical bandwidth trading on the electronic market for telecommunications services that applies double auction trading mechanism. The strategic behaviour of boundedly rational agent has been achieved by applying learning algorithms. The analysis of boundedly rational agent behaviour, based on replicator dynamics evolutionary model, has identified strategically stable equilibriums (i.e. long-term stable business strategies) for different number of traders on the electronic market during negotiation process.
Keywords: multi-agent system, service level agreement management, electronic market, double auction, electronic negotiation, agent coordination, evolutionary game theory, replicator dynamics, description logics, ontology
Bibliografija str. 104-119.