Utjecaj otvorenog tržišta električne energije na strategiju održavanja termoelektrane : doktorska disertacija - Mešalić, Sulejman (S. Mešalić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Proizvodaci elektricne energije, kao ucesnici u procesu restruktuiranja elektroenergetskog sustava, susrecu se na otvorenom, konkurentskom trzistu elektricne energije s novim izazovima vezanim za povecanje ucinkovitosti procesa proizvodnje i upravljanja proizvodnjom i novim standardima za isporuku elektricne energije kupcima. Odabir prikladne strategije, temeljene na planiranju, integraciji upravljanja odrzavanjem i upravljanja materijalima i ucinkovitije koristenje racunarske podrske, daje mogucnost da se proces odrzavanja uspjesno kontrolira u cilju stvaranja nove dobiti i povecanja vrijednosti promatranog postrojenja na otvorenom trzistu elektricne energije. U radu se obraduje problematika vezana s temeljima linearne i nelinearne optimizacije sustava, dualnost u problemu linearnog programiranja, cjelobrojno programiranje i predstavlja Benders-ova dekompozicija i Lagrange-ova metoda relaksacije. Razmatraju se razliciti slucajevi i ogranicenja koja obuhvacaju TRANSCO, GENCO i ISO. Buduci da su u restrukturiranom sustavu te cjeline nezavisne, razmatra se slozeno mjesovito cjelobrojno programiranje i tehnika dekompozicije kako bi se koordiniralo i optimiralo dinamiku odrzavanja. Problem je, opcenito gledajuci, podijeljen na glavni problem i vise podproblema, koji se rjesavaju iterativno dok se ne dode do zeljenog rjesenja. Rezultati simulacije pokazuju da je mehanizam dekompozicija-koordinacija vrlo praktican za rjesavanje problema dinamike odrzavanja proizvodnje u restrukturiranim elektroenergetskim sustavima. Analizira se na koji nacin ogranicenja pouzdanosti i kvarovi proizvodnih jedinica imaju utjecaj na proracun planiranih zastoja, kao i dodatna ogranicenja na potrosnju goriva i emisiju zracenja Takoder, razmatra se slozeni problem uskladivanja dinamike odrzavanja u restrukturiranom energetskom sustavu ukljucujuci ISO, GENCO i TRANSCO. U svrhu realiziranja racunalnih programa, za rjesavanje postavljenih problema, koriste se dva programska okruzenja: