Razvoj sučelja za elektroničko poslovanje između tvrtki : magistarski rad - Pintar, Damir; Skočir, Zoran (Zagreb : D. Pintar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Elektroničko poslovanje po mnogima predstavlja budućnost, novu evolucijsku razinu koja bi uskoro mogla u potpunosti zamijeniti klasične načine poslovanja. Veće tvrtke već uviđaju ove činjenice i često ulažu velika sredstva u informatizaciju komunikacije i poslovne suradnje sa svojim partnerima. No male i srednje tvrtke, koje čine 98,8% ukupnog broja tvrtki u Republici Hrvatskoj često nemaju dovoljno sredstava za implementiranje dosadašnjih priznatih rješenja elektroničkog poslovanja. Ovaj rad prikazuje jednu od mogućih strategija ulaska ovakvih tvrtki u elektroničko poslovanje. Moderne otvorene tehnologije vezane uz Internet te aplikacije izvedene na modularnom principu mogu se koristiti kao izgradbeni blokovi za jedan organizirani elektronički sustav, dok su istovremeno svojom niskom cijenom pristupačne za implementaciju i u tvrtkama sa ograničenim sredstvima predviđenim za uključenje u elektroničko poslovanje. Rad se bavi analizom ovih tehnologija te prikazom konkretne primjene tih tehnologija na studijskom primjeru poslovne aplikacije. - KLJUČNE RIJEČI: e-business, elektroničko poslovanje, elektronička trgovina, poslovno sučelje, XML, B2B, B2C, J2EE, Web usluge
E-business is considered by many to be the evolution of business collaborations– a new wave which could in time completely replace the classic way of conducting business. Large companies already accept these facts and are investing large amounts of resources to implement the existing solutions for conducting e-business. However, small and medium-sized enterprises (SMEs), representing 98,8% of all the companies registered in Croatia, often cannot accept these solutions because of their large cost of implementation. This thesis shows one of the possible strategies for SMEs to enter the world of electronic business. Modern Internet-related technologies and modul-based applications can be used as building blocks for an organized e-business architecture, and are also very appealling to the SMEs because of their global acceptance and low installation cost. The thesis analyses the feasibility of these technologies, and shows their main advantages on a specific business application example. - KEYWORDS: e-business, e-commerce, business interface, XML, B2B, B2C, J2EE, Web services
Bibliografija str. 85-86.