Elektronička sonda za nerazorno ispitivanje cijevi naftne bušotine primjenom impulsnih vrtložnih struja : magistarski rad - Ambruš, Davorin (D. Ambruš ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U radu je prezentirana metodologija projektiranja i izvedbe elektroničke sonde za nerazorno ispitivanje zaštitne cijevi naftne bušotine. Ispitivanje je temeljeno na metodi impulsnih vrtložnih struja, a uključuje određivanje osnovnih mehaničkih značajki cijevi (debljine stijenke i unutarnjeg promjera). Na početku su definirani osnovni tehnički zahtjevi vezani za potrebne mjerne karakteristike sonde, te uvjete rada u visokotemperaturnom okruženju. U skladu s traženim zahtjevima, sustavno je obrađena problematika izbora optimalnih elektroničkih komponenata i sklopova za rad na visokim temperaturama, te načina njihovog povezivanja i ugradnje. Opisani su osnovni fizikalni mehanizmi kvarova, te praktične metode za ostvarenje potrebne funkcionalnosti i pouzdanosti sonde na temperaturama do 175 °C. Analizirana je mjerna metoda temeljena na impulsnim vrtložnim strujama, te su pokazane njezine osnovne prednosti u odnosu na ostale primjenjive metode. Pri tome je posebna pažnja posvećena prednostima metode s instrumentacijskog aspekta (manja potrošnja, manja duljina sonde, kraće vrijeme ispitivanja, jednostavnija sklopovska izvedba). Na temelju provedenih razmatranja mjerne metode i problema ekstremnih radnih uvjeta, predložena je i opisana sklopovska i programska konfiguracija elektroničke sonde. Na kraju su prezentirani rezultati laboratorijskih ispitivanja, te je dana konačna ocjena izvedbe sonde na temelju početnih tehničkih zahtjeva. Ključne riječi: nerazorno ispitivanje, impulsne vrtložne struje, zaštitna cijev naftne bušotine, elektronička instrumentacija, visokotemperaturno okruženje, projektiranje i izvedba elektroničkih sklopova, pouzdanost.