Mjere za smanjenje gubitaka u distribucijskoj mreži : magistarski rad - Trupinić, Kruno (K. Trupinić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Iznos gubitaka električne energije odnosno snage jedan je od ključnih čimbenika koji pokazuje ekonomičnost i kvalitetu poslovanja distribucijskog poduzeća. U radu je prikazana problematika određivanja ukupnih gubitaka temeljem bilanci nabave i prodaje «PEE» odnosno obračunskih bilanci. Dani su prijedlozi poboljšanja kako bi krajnji rezultat bio što točniji. Prezentirani su proračun i analiza tehničkih gubitaka temeljeni na «on-line» podacima iz sustava daljinskog vođenja i snimljenim dijagramima opterećenja u SN i NN mreži. Na osnovi poznatih ukupnih i tehničkih gubitaka određuju se netehnički kao njihova razlika, te se analiziraju moguća mjesta nastanka. U nastavku su opisane metode za smanjenje tehničkih gubitaka, prvenstveno optimiranjem tokova snaga prema tehničkim karakteristikama objekata kojima teku, a potom optimiranjem tehničkih karakteristika objekata prema pripadnim tokovima snaga. Opisane su i aktivnosti na smanjenju netehničkih gubitaka uz pomoć suvremenih mjernih uređaja. Provedba svih ovih mjera i aktivnosti dana je na primjeru Pogona Nova Gradiška, sastavnog dijela DP Elektre Slavonski Brod. Ključne riječi: ukupni, tehnički i netehnički gubici el. energije, distribucijska mreža, proračun tehničkih gubitaka, mjerenje dijagrama opterećenja, procjena netehničkih gubitaka, smanjenje gubitaka