Upravljanje fleksibilnim proizvodnim sustavima primjenom matrične algebre : magistarski rad - Smolić-Ročak, Nenad (N. Smolić-Ročak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U ovom magistarskom radu predstavljene su prednosti korištenja novih tehnologija baziranih na Internetu, te su predstavljene suvremene metode analize i sinteze u upravljanju fleksibilnim proizvodnim sustavima. U svrhu modeliranja i analize fleksibilnih proizvodnih sustava primijenjen je matrični model, jer je upravljački algoritam dobiven primjenom matrične algebre direktno pretočiv u kôd za programirljive logičke kontrolere. U sklopu magistarskog rada izrađena je web-aplikacija FlexMan, koja omogućava jednostavan način kreiranja složenih fleksibilnih proizvodnih sustava korištenjem virtualne stvarnosti i matričnih modela. Zasniva se na klijent-server arhitekturi, koja povezuje komponente koje uključuju: Scene Builder – alat za kreiranje virtualnih modela FPS-a i izgradnju matričnog modela sustava; Visualization Client – alat za prikaz rezultata simulacije FPS-a; Web Trajectory Planner – sučelje prema LEONARDO-u, alatu za offline planiranje trajektorija; Bazu korisnika i modela – to su pohranjene informacije o korisnicima i modelima; FMS Controller – središnja komponenta, koja obrađuje zahtjeve klijenata i obavlja simulaciju FPS-a. Korištenjem FlexMan-a izrađeni su virtualni i funkcionalni modeli nekoliko različitih primjera fleksibilnih proizvodnih sustava, te su njihovom simulacijom u virtualnom okruženju zorno prikazani fenomeni kao što su konflikti i zaglavljenje. Takav alat omogućava da se riješe svi uočeni problemi prije izgradnje realnog sustava. Ključne riječi: Sustavi vođeni događajima, fleksibilni proizvodni sustavi, modeliranje, matrična algebra, stabilnost fleksibilnih proizvodnih sustava, simulacija, Internet, virtualna stvarnost, programirljivi logički kontroleri.