Key elements for energy management programme development and implementation =Ključni elementi za uspostavu i provedbu programa gospodarenja energijom : master thesis = magistarski rad - Bukarica, Vesna (V. Bukarica ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Dostupnost energije ključan je uvjet za ostvarivanje socio-ekonomskog rasta svakog društva. S druge strane, aktivnosti proizvodnje, transporta te potrošnje energije uvelike doprinose velikim i rastućim ekološkim problemima, koji sežu od onečišćenja lokalnog i regionalnog karaktera pa sve do globalnih problema poput globalnog zagrijavanja. Neophodno je, stoga, organizirati energetske sustave na način koji će uzeti u obzir ove međuodnose. Energetska politika te politika zaštite okoliša trebaju ponuditi rješenja koja će minimizirati negativne utjecaje na okoliš iz energetskog sektora ali i osigurati sigurnu opskrbu energijom. Dakako, rješenja moraju biti ekonomski najprihvatljivija. Poboljšanje učinkovitosti potrošnje energije upravo je takvo rješenje.