Prividna mreža računalnih sustava zasnovanih na uslugama : magistarski rad - Škvorc, Dejan (D. Škvorc ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Računarstvo zasnovano na uslugama predstavlja novu paradigmu za razvoj i izvođenje raspodijeljenih aplikacija zasnovanih na globalnoj mreži Internet. Raspodijeljene aplikacije zasnovane na uslugama grade se povezivanjem programskih usluga dostupnih u mreži Internet. Programski međusloj za potporu izgradnji i izvođenju raspodijeljenih aplikacija zasnovanih na uslugama pruža funkcionalnosti za postavljanje, povezivanje i komunikaciju programskih usluga te izvođenje raspodijeljenih aplikacija izgrađenih povezivanjem usluga. Dio programskog međusloja računalnih sustava zasnovanih na uslugama je sustav prividne mreže. Prividna mreža uspostavlja logički komunikacijski prostor za sigurnu i pouzdanu komunikaciju programskih usluga. Primjenom sustava prividne mreže, nad zajedničkom komunikacijskom infrastrukturom mreže Internet oblikuju se logički odvojeni komunikacijski prostori prilagođeni zahtjevima pojedinih raspodijeljenih aplikacija. Sustav prividne mreže oblikovan i izgrađen u okviru ovog magistarskog rada pruža potporu prenosivosti raspodijeljenih aplikacija zasnovanih na uslugama, otpornosti aplikacija na kvarove čvorova i komunikacijskih veza fizičke mreže, sigurnosti komunikacije programskih usluga te privatnosti korisnika i pružatelja programskih usluga. Ključne riječi: raspodijeljeni računalni sustavi, prividna mreža, arhitektura zasnovana na uslugama, komunikacijski posrednik, Web Services radni okvir, Internet, prenosivost raspodijeljenih programskih sustava, otpornost na kvarove, učinkovitost, sigurnost