Prividna mreža računalnih sustava zasnovanih na uslugama : magistarski rad - Škvorc, Dejan; Srbljić, Siniša (Zagreb : D. Škvorc ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Računarstvo zasnovano na uslugama predstavlja novu paradigmu za razvoj i izvođenje raspodijeljenih aplikacija zasnovanih na globalnoj mreži Internet. Raspodijeljene aplikacije zasnovane na uslugama grade se povezivanjem programskih usluga dostupnih u mreži Internet. Programski međusloj za potporu izgradnji i izvođenju raspodijeljenih aplikacija zasnovanih na uslugama pruža funkcionalnosti za postavljanje, povezivanje i komunikaciju programskih usluga te izvođenje raspodijeljenih aplikacija izgrađenih povezivanjem usluga. Dio programskog međusloja računalnih sustava zasnovanih na uslugama je sustav prividne mreže. Prividna mreža uspostavlja logički komunikacijski prostor za sigurnu i pouzdanu komunikaciju programskih usluga. Primjenom sustava prividne mreže, nad zajedničkom komunikacijskom infrastrukturom mreže Internet oblikuju se logički odvojeni komunikacijski prostori prilagođeni zahtjevima pojedinih raspodijeljenih aplikacija. Sustav prividne mreže oblikovan i izgrađen u okviru ovog magistarskog rada pruža potporu prenosivosti raspodijeljenih aplikacija zasnovanih na uslugama, otpornosti aplikacija na kvarove čvorova i komunikacijskih veza fizičke mreže, sigurnosti komunikacije programskih usluga te privatnosti korisnika i pružatelja programskih usluga.
Ključne riječi: raspodijeljeni računalni sustavi, prividna mreža, arhitektura zasnovana na uslugama, komunikacijski posrednik, Web Services radni okvir, Internet, prenosivost raspodijeljenih programskih sustava, otpornost na kvarove, učinkovitost, sigurnost
Service-oriented computing represents an emerging paradigm for development and execution of distributed Internet-based applications. Development of service-oriented distributed applications is based on a composition of services available on the Internet. Development and execution of such applications is facilitated by an application-level middleware. Application-level middleware supports the deployment, discovery, composition, and communication of individual services, as well as the execution of distributed applications in the form of composite services. An integral part of application-level middleware is a virtual network. Virtual network enables creation of logically isolated communication spaces for a secure and reliable communication of services. Logical communication spaces are established on top of shared Internet infrastructure. Customization of virtual network enables an on-demand adjustment of logical communication space to the requirements of particular distributed application. In this thesis, the design and implementation of virtual network of service-oriented computing systems is presented. Virtual network provides the support for distributed service-oriented application portability, fault-tolerance regarding to failures in network nodes and communication links, secure communication of services, and privacy of their consumers and providers.
Keywords: distributed computing systems, virtual network, service-oriented architecture, communication middleware, Web Services framework, Internet, distributed application portability, fault-tolerance, performance, security
Bibliografija str. 182-192.