Podešenje odspojnog sustava većeg industrijskog postrojenja : magistarski rad - Jurešić, Sanjin; Marušić, Ante (Zagreb : S. Jurešić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U sklopu velikih industrijskih postrojenja nalaze se i agregati za proizvodnju električne energije koji rade sinkrono s generatorima u elektroprivrednoj mreži. U slučaju pojave poremećaja u radu bilo koje mreže, odspojni sustav na siguran način razdvaja ove elektroenergetske sustave.

U radu su analizirane strujne i naponske prilike na mjestu ugradnje odspojnog sustava većeg industrijskog postrojenja za sve vrste kvarova. Za primjer je uzet industrijski elektroenergetski sustav Rafinerije nafte Rijeka. Najviše pažnje posvećeno je zaštiti spojnog voda i jednopolnom kvaru jer je neutralna točka u Rafineriji izolirana.

Opisane su zaštitne funkcije odspojnog sustava i koordinacija s ostalim zaštitama. Predložena je ugradnja dodatnih zaštita zbog specifičnih uvjeta pogona s izoliranom neutralnom točkom.
Ključne riječi: odspojni sustav, izolirana mreža, koordinacija zaštite
Turbogenerators take an important roIe in the industrial power systems and they are working sinchronously with sources in the network. Disturbance in any part of the network causes that decoupling system make two systems work apart.

There are analisys of conditions at the point of decoupling system for any kind of fault. Industrial power system of Oil Rafinery Rijeka is chosen as the representative example. Focus was at the protection of line-to-ground fault on the connection cable because of isolated neutral point of transformers in rafinery.

There are described protection functions of decoupling system and coordination with other protection functions. Also implementation of additional protection functions is suggested because of specific conditions in the power system with isolated neutral point.
Key words: decoupling, isolated neutral point, protection
Bibliografija str. 61-65.