Migracija postojećih WLAN normi prema WIMAX tehnici : magistarski rad - Jelačić, Zlatko (Z. Jelačić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U zadnjih nekoliko godina očit je napredak na području primjene bežičnih pristupnih tehnika. Stoga se očekuju nove bežične pristupne tehnologije, koje bi se mogle okarakterizirati kao širokopojasne u punom smislu značenja pojma broadband. Od takvih se tehnologije očekuje što bezbolnije rješavanje pitanja lokalne petlje, dakle rezidencijalnog pristupa za prigradska i ruralna područja na kojima standardne žične pristupne tehnike zakazuju zbog neke od svojih dobro poznatih boljki - nepostojanje infrastrukture i visoke troškove uvođenja iste. U radu je dan pregled trenutno važećih standarda na polju širokopojasnih pristupnih tehnika u cilju smještanja u postojeći kontekst jedne relativno nove širokopojasne pristupne tehnike - IEEE 802.16 ili komercijalnog imena WiMAX. Ključne riječi: širokopojasni bežični pristup, IEEE 802.16, WiMAX, HiperMAN, OFDM