Uloga sustava za upravljanje bazama podataka u sustavima za upravljanje resursima poduzeća : magistarski rad - Čunović, Dubravko (D. Čunović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Poslovanje suvremenih poduzeæa sve se èešæe temelji na opæenitim sustavima za upravljanje resursima. Sustavi za upravljanje resursima temelje se na opæe prihvaæenim stanardima, što izmeðu ostalog, omoguæuje, uz korištenje vlastitog sustava za upravljanje bazama podataka i izbor izmeðu nekoliko najèešæe korištenih sustava nezavisnih proizvoðaèa. Izbor odreðenog sustava za upravljanje bazama podataka obièno se temelji na razlièitim parametrima primjene, velièine samog poduzeæa, razlièitim okolnostima koje vladaju u poduzeæu, zahtjevima na brzinu odziva, efikasnost i raspoloživost sustava. Temeljem prouèavanja dostupnih sustava za upravljanje resursima poduzeæa na hrvatskom tržištu, njihovih funkcija, arhitekture te horizontalne i vertikalne povezanosti podsustava, izvršena je analiza zahtjeva koji se postavljaju na sustav za upravljanje bazama podataka, te navedene glavne prodnosti i mane korištenja pojedinih sustava u pojedinim situacijama. Definirani su opæi kriteriji za izbor sustava za upravljanje bazama podataka te na temelju opæih kriterija izvršena je evaluacija karakteristiènog primjera iz prakse ukljuèivanjem prouèenih znanstvenih metoda. Ključne riječi: Sustav za upravljanje resursima poduzeæa, sustav za upravaljanje bazama podataka, ERP, EAS, poslovni sustav, analitièki hijerarhijski procesni model, AHP.