Heuristic algorithms for virtual topology design and routing and wavelength assignment in WDM networks = Heuristički algoritmi za planiranje virtualnih topologija, usmjeravanje i dodjeljivanje valnih duljina u WDM mrežama : doctoral thesis = dokorska disertacija - Skorin-Kapov, Nina (N. Skorin-Kapov ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Doktorska disertacija istražuje problem planiranja virtualnih topologija u optčkim WDM (Wavelength Division Multiplex) mrežama temeljenim na valnom usmjeravanju. U takvim mrežama, gradi se virtualna topologija nad fizičkom optičkom mrežom uspostavom sve-optičkih kanala, ili svjetlosnih putova, između parova čvorova. Transport po svjetlosnim putovima odvija se isključivo u optičkoj domeni. Virtualna topologija se također može sastojati od skupa svjetlosnih stabala koji sve-optički povezuju skup čvorova. Kako bi se uspostavila virtualna topologija, potrebno je odrediti skup zahtjeva za svjetlosnim putovima/stablima, naći njima odgovarajuće putove u fizičkoj topologiji te im dodijeliti valne duljine. Paketski promet se potom usmjerava kroz uspostavljenu virtualnu topologiju. Istraživanja su fokusirana na problem usmjeravanja i dodjeljivanja valnih duljina svjetlosnim putovima i stablima, te općeniti problem planiranja virtualnih topologija u WDM mrežama. Ovi problemi su NP-potpuni optimizacijski problemi, te su potrebni heuristički algoritmima za njihovo rješavanje. Predloženi su efikasni heuristički algoritmi za probleme usmjeravanja i dodjeljivanja valnih duljina statičkim te raspoređenim zahtjevima za svjetlosnim putovima. Nadalje, razvijen je efikasan heuristički algoritam za višeodredišno usmjeravanje, te heuristike za problem statičkog višeodredišnog usmjeravanja i dodjeljivanja valnih duljina. Istraženo je planiranje virtualnih topologija uzimajući u obzir više ciljeva, te je predložen dodatan kriterij pri planiranju virtualnih topologija. Razvijeni su efikasni heuristicki algoritmi za rješavanje ovog problema. Kako bismo utvrdili kvalitetu rješenja dobivenih predloženim algoritmima, razvijene su nove analitičke donje granice za navedene probleme. Ključne riječi: WDM, optičke mreže temeljene na valnom usmjeravanju, usmjeravanje i dodjeljivanje valnih duljina, planiranje virtualnih topologija, heuristički algoritmi, svjetlosni putovi/stabla, problem pakiranja, optičko višeodredišno razašiljanje, tabu pretraživanje, GRASP