Elektroenergetski proračun u elektrovučnom sustavu 25 kV, 50 Hz : magistarski rad - Mandić, Milivoj; Uglešić, Ivo (Zagreb : M. Mandić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Cilj rada je objedinjavanje i poboljšanje dosadašnjih potprograma za simulaciju električne vuče.
Najprije je opisan simulator kretanja vlaka (fizikalna slika kretanja), za kojeg su razvijeni potprogrami na Fortranu i Borlandu C++. Dana je usporedba rezultata navedena dva potprograma, pomoću grafičkog prikaza.
Zatim se prešlo na proračun impedancija kontaktne mreže koristeći Matlab 6.5 i dana je uspredba rezultata dobivenih postepenim postupkom i blok transformacijom matrice impedancija.
U četvrtom poglavlju je opisan algoritam za formiranje električne mreže pomoću potprograma PEPES, a u slijedećem poglavlju algoritam za proračun elektrovučnih prilika u kontaktnoj mreži (pomoću potprograma GAUS). Dan je i grafički prikaz rezultata dobivenih proračunima.

U radu su tri potprograma (simulator kretanja vlaka, formiranje električne mreže i elektrovučni proračun u mreži) povezana, a njihovo izvršavanje je pojednostavljeno. Pomoću njih je omogućena simulacija za razne tipove lokomotiva koje su prisutne u HŽ-u i za razne uvjete na dionicama.
Ključne riječi:
Simulator kretanja vlaka, vozni vod, povratni vod, proračun impedancije kontaktne mreže, formiranje električne mreže, elektrovučni proračun u mreži.
The purpose of this work it is joined and improvement of previous subprograms for network analyzer.
It is first described simulator of train movement (physical illustration of movement), for which are developed subprograms in Fortran and Borland C++. It is also reperesented comparison of result, above mentioned two subprograms, by using graphical description.

After that it is described calculation impedance of railway line by using software tools Matlab 6.5 and it is reperesented comparison of result assigned gradual method and block transformation matrix of impedance.

In the fourth chapter are described algorithm by forming of electric power networks using subprogram called PEPES, and in the next chapter it is described algorithm for network analyzer (using subprogram called GAUS). It is also represented graphical description of results obtained with calculations.

In this work, it three subprograms (simulator of train movement, forming of electric power networks and electric railway system analyzer) are connected, and theirs implementation are improved.
Using this subprograms it is enabled simulation for various types locomotives which is present in HŽ, and for various condition on stock trail.
Keywords:
Simulator of train movement, catenary, traction, line, calculation impedance of railway line, forming of electric power networks, electric railway system analyzer.
Bibliografija str. 83-84.