Prilagodljivi sustav za upravljanje protokom poslova : magistarski rad - Milašinović, Boris (B. Milašinović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Poslovni postupak je skup pravila i definicija koji opisuju neku poslovnu proceduru unutar neke organizacije. Tijekom zadnjih deset godina unaprjeđenje informacijskih sustava pojedinih organizacija doseglo je novu razinu, na kojoj je izražena tendencija da se poslovna logika izdvoji iz aplikacije te da se poslovni postupci izoliraju u zasebne cjeline. U cilju pružanja mogućnosti upravljanja protokom poslova nastala su brojna komercijalna i open source rješenja čime se povećao i broj različitih standarda u primjeni. Kao posljedica nastojanja za objedinjavanje standarda i načina rada dolazi do definiranja predložaka za protok poslova. U ovom radu dan je pregled definiranih predložaka kao i kraći pregled nekih od postojećih sustava za upravljanje protokom poslova. U drugom dijelu rada predstavljeno je vlastito rješenje sustava za upravljanje protokom poslova. Izloženo rješenje podržava većinu predložaka opisanih u teoriji te je opisan način ugradnje svakog pojedinog predloška. Iznesen je algoritam za provjeru ispravnosti poslovnog postupka, kao i njegovu raščlambu u format prikladan za pohranu u relacijskoj bazi podataka. Na strani korisničkog sučelja razvijen je vlastiti uređivač XML dokumenata koji se koristi za popunjavanje generičkih predložaka. Napisani uređivač je generički i prilagodljiv je različitim shemama dokumenata. Na kraju rada, iznesen je opis jedne tipične poslovne procedure unutar vlastite radne okoline. Kako bi se opisao postupak definiranja postupaka u stvarnom sustavu, a s ciljem kvalitetnog rješenja ugradnje u konkretnu radnu okolinu, prvo je dan prikaz nekoliko potencijalno loših implementacija, nakon čega je prikazana i pravilna izvedba. Ključne riječi: poslovni procesi, protok poslova, upravljanje protokom poslova, predlošci za protok poslova, predlošci za upravljanje resursima, XML uređivač