Prilagodljivi sustav za upravljanje protokom poslova : magistarski rad - Milašinović, Boris; Fertalj, Krešimir (Zagreb : B. Milašinović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Poslovni postupak je skup pravila i definicija koji opisuju neku poslovnu proceduru unutar neke organizacije. Tijekom zadnjih deset godina unaprjeđenje informacijskih sustava pojedinih organizacija doseglo je novu razinu, na kojoj je izražena tendencija da se poslovna logika izdvoji iz aplikacije te da se poslovni postupci izoliraju u zasebne cjeline.
U cilju pružanja mogućnosti upravljanja protokom poslova nastala su brojna komercijalna i open source rješenja čime se povećao i broj različitih standarda u primjeni. Kao posljedica nastojanja za objedinjavanje standarda i načina rada dolazi do definiranja predložaka za protok poslova.
U ovom radu dan je pregled definiranih predložaka kao i kraći pregled nekih od postojećih sustava za upravljanje protokom poslova. U drugom dijelu rada predstavljeno je vlastito rješenje sustava za upravljanje protokom poslova. Izloženo rješenje podržava većinu predložaka opisanih u teoriji te je opisan način ugradnje svakog pojedinog predloška. Iznesen je algoritam za provjeru ispravnosti poslovnog postupka, kao i njegovu raščlambu u format prikladan za pohranu u relacijskoj bazi podataka.
Na strani korisničkog sučelja razvijen je vlastiti uređivač XML dokumenata koji se koristi za popunjavanje generičkih predložaka. Napisani uređivač je generički i prilagodljiv je različitim shemama dokumenata.
Na kraju rada, iznesen je opis jedne tipične poslovne procedure unutar vlastite radne okoline. Kako bi se opisao postupak definiranja postupaka u stvarnom sustavu, a s ciljem kvalitetnog rješenja ugradnje u konkretnu radnu okolinu, prvo je dan prikaz nekoliko potencijalno loših implementacija, nakon čega je prikazana i pravilna izvedba.
Ključne riječi: poslovni procesi, protok poslova, upravljanje protokom poslova, predlošci za protok poslova, predlošci za upravljanje resursima, XML uređivač
Workflow is defined as a set of rules and definitions that define business procedure used in an organization. In the last decade, the improvement of information systems was targeted on extracting business procedures out of the applications. Business logic has been extracted to separated units and maintained separately.
In order to enable automation of workflows several commercial and open source solutions has been developed which had caused growth of different incompatible software and standards. By defining standard workflow patterns big effort has been done in order to standardize workflow tools.
Brief description of workflow control patterns and brief description of some of the existing workflow software is presented in this master thesis. The second part of the thesis describes a proprietary solution that conforms to standards previously described in theory. The majority of theoretical patterns are implemented and method of implementation of the patterns is described in this work. An algorithm to verify correctness of business process is formulated, as well as the algorithm of process decomposition into format that would enable storing of the processes into a relational database.
The user interface aimed to handle task lists has been extended by a proprietary developed generic XML editor, by which generic documents can be edited regardless of complexity of their content.
At the end of the thesis, a typical business procedure that is used in own work environment have been described. In order to describe the method of process definition in real environment, some potentially bad implementations are given before presenting the correct implementation.
Keywords: business processes, workflows, workflow management, workflow patterns, resource patterns, XML Editor
Bibliografija str. 103-104.
Keywords: 68