Utjecaj filtarske mreže na rad srednjevalnog RF pojačala snage klase D : magistarski rad - Golubić, Mladen (M. Golubić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Područje srednjevalnih frekvencija specifično je, zbog uporabe pojačala velikih snaga. Velike vršne snage na izlaznim pojačalima moguće je dobiti samo zbrajanjem snaga više pojedinih pojačala. Kao aktivni elementi koriste se MOSFET tranzistori u radu kao sklopke. Karakteristika MOSFET tranzistora je mali otpor vođenja, te malo vrijeme preklapanja. Ovo rezultira velikim faktorom iskorištenja. MOSFETovi se u pojačalima spajaju u mosni spoj. Pravokutni izlazni signal i mosna konfiguracija obilježja su pojačala u D klasi. Prema načinu spajanja induktiviteta, odnosno obliku napona ili struje na tranzistorima, odnosno kroz njih razlikujemo D klasu u naponskoj izvedbi VMCD ili D klasu u strujnoj izvedbi CMCD. Svaka od ovih izvedbi ima svoje prednosti i mane, kod pojedinih primjena. Napon na ulazu filtarske mreže VMCD, odnosno struja kod CMCD je pravokutnog valnog oblika. Da bi mogli istražiti odnose struja i napona unutar pojačala potrebno je ove nepravilne valne oblike svesti na sinusoidalne harmonike. To ćemo učiniti tako da valni oblik nadomjestimo zbrojem harmonika prema Fourieovom redu. RF pojačala u D klasi, bilo strujne ili naponske konfiguracije pokazuju visoku efikasnost, a karakteristike su im gotovo identične. Ključne riječi: RF Pojačalo, D klasa, VMCD, CMCD, RF Pojačalo u D klasi strujne izvedbe, RF Pojačalo u D klasi naponske izvedbe, Mosni spoj pojačala, NMOSFET, SV područje frekvencija