Utjecaj filtarske mreže na rad srednjevalnog RF pojačala snage klase D : magistarski rad - Golubić, Mladen; Modlic, Borivoj (Zagreb : M. Golubić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Područje srednjevalnih frekvencija specifično je, zbog uporabe pojačala velikih snaga. Velike vršne snage na izlaznim pojačalima moguće je dobiti samo zbrajanjem snaga više pojedinih pojačala.
Kao aktivni elementi koriste se MOSFET tranzistori u radu kao sklopke. Karakteristika MOSFET tranzistora je mali otpor vođenja, te malo vrijeme preklapanja. Ovo rezultira velikim faktorom iskorištenja.
MOSFETovi se u pojačalima spajaju u mosni spoj. Pravokutni izlazni signal i mosna konfiguracija obilježja su pojačala u D klasi. Prema načinu spajanja induktiviteta, odnosno obliku napona ili struje na tranzistorima, odnosno kroz njih razlikujemo D klasu u naponskoj izvedbi VMCD ili D klasu u strujnoj izvedbi CMCD. Svaka od ovih izvedbi ima svoje prednosti i mane, kod pojedinih primjena.
Napon na ulazu filtarske mreže VMCD, odnosno struja kod CMCD je pravokutnog valnog oblika. Da bi mogli istražiti odnose struja i napona unutar pojačala potrebno je ove nepravilne valne oblike svesti na sinusoidalne harmonike. To ćemo učiniti tako da valni oblik nadomjestimo zbrojem harmonika prema Fourieovom redu.
RF pojačala u D klasi, bilo strujne ili naponske konfiguracije pokazuju visoku efikasnost, a karakteristike su im gotovo identične.
Ključne riječi:
RF Pojačalo, D klasa, VMCD, CMCD, RF Pojačalo u D klasi strujne izvedbe, RF Pojačalo u D klasi naponske izvedbe, Mosni spoj pojačala, NMOSFET, SV područje frekvencija
Medium frequency band is specific because high power amplifiers are used. Great peak powers on output amplifiers can only be achieved by adding output powers of more separate amplifiers.
MOSFET transistors in switch mode are used as active elements. Their characteristics are low switch-on resistance and short switching time. This results in high power efficiency.
MOSFETs in amplifiers are connected in bridge configuration. Characteristics of D class amplifiers are square wave output signal and bridge configuration. Two types of D class amplifiers can be distinguished according to voltage and current in the transistors, voltage mode class D (VMCD) and current mode class D (CMCD). Each type has it's flaws and advantages, depending on their use.
VMCD filter netwok input voltage and CMCD filter netwok input current are square wave . To examine the relation between voltage and current in the amplifier, it is necessary to separate this irregular waveforms to addition of sinusoidal harmonics. This is achieved using Fourier series.
D class RF amplifiers of both, voltage and current mode class, have high efficiency and their characteristics are almost identical.
Keywords:
RF Amplifier, D Class, VMCD, CMCD, Current Mode Class D RF Amplifier, Voltage Mode Class D RF Amplifier, Amplifier in bridge connection, NMOSFET, MW frequency band
Bibliografija str. 64.