Usporedba postupaka dubinske analize primjenjenih nad biološkim podacima : magistarski rad - Domazet-Lošo, Mirjana (M. Domazet-Lošo ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Biološki procesi opisani su mnoštvom podataka prikupljenih promatranjima i eksperimentima. Kako bi se iz složene strukture bioloških podataka izlučile nove informacije koriste se metode dubinske analize podataka. S obzirom na složenost strukture podataka, prije same dubinske analize podatke je potrebno adekvatno pripremiti. Priprema podataka uključuje pročišćavanje podataka, integraciju i transformaciju podataka. U ovom je radu poseban naglasak stavljen na transformaciji podataka, posebno na metodama smanjivanja dimenzijske složenosti podataka. Podaci korišteni u praktičnom dijelu rada odnose se na gene za koje je potrebno predvidjeti utječu li na promatrani biološki sustav ili ne. S obzirom na problematiku, proučeni su postupci dubinske analize podataka s naglaskom na metode razvrstavanja (klasifikacije) podataka. Uspoređeni su odabrani algoritmi razvrstavanja, te je objašnjeno što je utjecalo na bolje, odnosno lošije rezultate odabranih algoritama. Uočeno je da najbolje rezultate daju algoritam VFI i algoritam 1-razred SVM. Ključne riječi: dubinska analiza podataka, biološki podaci, smanjivanje dimenzijske složenosti podataka, algoritam razvrstavanja