Protokolna potpora uslugama u prividnim privatnim mrežama : magistarski rad - Galić, Davor (D. Galić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U današnje vrijeme totalne komunikacije i sve jaèih trendova globalizacije modernog poslovanja postoji realna potreba za pružanjem usluga zasnovanih na prividnim privatnim mrežama (Virtual Private Network,VPN). Pojam VPN predstavlja u svom osnovnom obliku pristup VPN resursima, odnosno lokacijama zatvorenog korporativnog sustava korištenjem IP tehnologije kao jedinstvene tehnologije mrežnog sloja OSI modela. Jasno je da se i zatvoreni sustav koji na drugom sloju OSI modela koristi npr. Frame Relay, Ethernet ili ATM pristupom može definirati kao IP VPN, ako se IP koristi kao protokol mrežnog sloja. Ipak, ono što se obièno podrazumijeva pod pojmom VPN-a jest mreža korisnièkih lokacija koja umjesto korištenja iskljuèivo infrastrukture drugog sloja OSI modela pružatelja usluga, koristi tzv. javnu IP ili Internet mrežu jednog ili više pružatelja usluge za siguran prijenos podataka. Kada se govori o IP VPN usluzi obièno se podrazumijeva da su korisnièke lokacije spojene stalnim vezama, za razliku od npr. IP VPDN usluge kada se korisnièke lokacije meðusobno spajaju povremenim i nestalnim vezama npr. dialup POTS, dialup ISDN, DSL, GPRS, UMTS…). U ovom radu su opisane su dvije VPN usluge, odnosno dva pristupa: MPLS VPN rješenje i IPSec VPN rješenje. Kako bi se spojile najbolje karakteristike oba rješenja u ovom radu opisana i kombinacija ovih dvaju rješenja. Ključne riječi: VPN (prividna privatna mreža), MPLS protokol (Multiprotocol Label Switching), IPSec protokol, MPLS VPN, IPSec VPN, MPLS/IPSec VPN