Upotreba wavelet detektora u analizi P-vala elektrokardiograma nakon ugradnje aortokoronarnih premosnica : magistarski rad - Sovilj, Siniša (S. Sovilj ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Razvijena je metodologija dugotrajnog, višednevnog i kontinuiranog praćenja i analize P vala elektrokardiograma snimanog II odvodom nakon operacije ugradnje aortokoronarnih premosnica. Projektirani su QRS i P val detektori temeljeni na wavelet transformaciji te su im radne značajke verificirane na signalima standardne MIT-BIH baze elektrokardiograma. Mjerena osjetljivost detektora iznosi 99,70%, a pozitivna prediktivnost iznosi 99,73%. Brojni parametri P vala u vremenskoj i frekvencijskoj domeni bili su mjereni i izračunati za grupu od 48 pacijenata nakon operacije aortokoronarnog premoštenja. Korištenjem wavelet transformacije signala dobiven je dublji uvid u atrijsku aktivnost u multirezolucijskoj domeni. Svi mjereni parametri su usrednjeni za svaki sat snimljenog EKG-a nakon operacije. Učinjena je statistička i diskriminacijska analiza mjerenih parametara te su identificirani parametri koji najbolje diskriminiraju grupu pacijenata koja je razvila atrijsku fibrilaciju poslije operacije od grupe pacijenata koja to nije. Vrijednosti tih parametara smatrane su prediktorima poslijeoperativne atrijske fibrilacije. Predložen je model klasifikacijskog stabla za klasifikaciju pacijenata poslije operacije ugradnje aortokoronarnih premosnica temeljen na parametrima P vala. Postignut je visok iznos specifičnosti (96,55%), pozitivne prediktivnosti (85,71%) i negativne prediktivnosti (84,84%). Ukupna točnost predloženog modela iznosi 85%, a postignuta osjetljivost iznosila je 54,54%. Ključne riječi: atrijska fibrilacija, elektrokardiogram (EKG), QRS kompleks, wavelet transformacija, usrednjeni P val, aortokoronarno premoštenje, diskriminantna analiza, klasifikacijsko stablo