Nadziranje pristupa računalnim sustavima zasnovanim na uslugama : magistarski rad - Popović, Miroslav (M. Popović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Nadzor pristupa uslugama predstavlja neizostavnu funkcionalnost računalnih sustava zasnovanih na uslugama. Usluge računalnih sustava udružuju se u zaštićene domene primjenom specijaliziranih sigurnosnih sustava za nadzor pristupa. Magistarski rad opisuje arhitekturu i programsko ostvarenje sustava Nadzornik kojim se uspostavlja zaštićena domena i nadzire pristup uslugama ostvarenim primjenom Web Services tehnologija. Sustav omogućuje učlanjivanje korisnika i usluga u zaštićenu domenu sustava Nadzornik primjenom postupaka registracije i autentikacije. Dodatno, sustav ostvaruje mehanizme putem kojih nadzire pristup uslugama u zaštićenoj domeni. Sustav se sastoji od podsustava Provedba pristupa i podsustava Uspostava pristupa. Podsustav Uspostava pristupa ostvaruje funkcionalnosti registracije i autentikacije putem otvorenih i standardiziranih sučelja. Podsustav Provedba pristupa ostvaruje zaštićenu domenu i izvodi nadzor pristupa uslugama na gruboj i visokoj razini razlučivosti. Tijekom nadzora pristupa uslugama, podsustavi Provedba pristupa i Uspostava pristupa razmjenjuju upravljačke podatke. U okviru rada definiran je novi mješoviti model razmjene upravljačkih podataka između podsustava Provedba pristupa i Uspostava pristupa metodom ponude-potražnje. Definirani model prilagođen je razmjeni upravljačkih podataka u raspodijeljenoj okolini u kojoj se podsustavi Provedba pristupa i Uspostava pristupa nalaze na udaljenim računalima. Ključne riječi: Raspodijeljeni sustavi, otvoreni sustavi, Internet, računarstvo zasnovano na uslugama, sigurnost, sigurnosna prepreka, nadzor pristupa, odredbe nadzora pristupa, zastupnik nadzora pristupa.