Izolacijski sustav kombiniranih mjernih transformatora : doktorska disertacija - Poljak, Miroslav (M. Poljak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U radu su razmotrene osnovne znaajke kombiniranih transformatora i izdvojene njihove tehnike i ekonomske prednosti. Posebno su istaknute prednosti vlastite koncepcije kombiniranih transformatora s jedinstvenim izolacijskim sustavom. Metodologija prorauna izolacijskog sustava kombiniranih transformatora ukljuivala je istraživanje parcijalnih izbijanja na modelima papirno uljne izolacije s ciljem da se procijeni starenje izolacije, a rezultati istraživanja statistiki su obraeni pomou Weibullove distribucije. Definiran je matematiki model aktivnog dijela kombiniranog transformatora za proraun naponskih naprezanja u niskofrekventnom i visokofrekventnom podruju. Valorizirano je nekoliko naina odreivanja nadomjesnih ulaznih parametara modela. Za to su korištene mjerne metode, metode izrauna na temelju analitikih izraza i konano numeriki 2D i 3D prorauni metodom konanih elemenata. Za usvojeni model opisani su prorauni raspodjele izmjeninog napona industrijske frekvencije, te atmosferskog i sklopnog udarnog napona uzduž visokonaponskog namota kombiniranog transformatora. Na primjeru kombiniranog transformatora za najviši napon opreme 420 kV, detaljno je opisan postupak iznalaženja zadovoljavajueg projektnog rješenja pri emu su proraunski rezultati usporeeni s rezultatima mjerenjima. Pokazano je da se ti rezultati izuzetno dobro meusobno slažu. Prototip transformatora, izraen na temelju istraživanja opisanih u disertaciji, zadovoljio je propisana tipska i komadna ispitivanja. U nastavku je dan prijedlog projektnog rješenja kombiniranog transformatora za najviši napon opreme 550 kV. Ključne riječi: mjerni transformator, kombinirani transformator, napon nastanka parcijalnih izbijanja, Weibullova distribucija, raspodjela napona, izolacijski sustav, namot transformatora, napon industrijske frekvencije, udarni napon, numerièki proraèun