Izvještavanje o alarmima u riječnom informacijskom sustavu : magistarski rad - Beč, Sonja (S. Beč ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Svrha ovog rada je razvoj Podsustava za izvještavanje o alarmima Rijeènog informacijskog sustava koji obuhvaæa rješenja za nadzor rijeène plovidbe na rijeci Dunav u RH. Podsustav treba omoguæiti automatsko izvještavanje u stvarnom vremenu o stanju navigacijskih ureðaja na poslužitelju kojem se dostavljaju podaci u sluèajevima alarma i redovite kontrole. Stvoreni izvještaji moraju dodatno biti dostupni raznim korisnicima na Web-u. Obuhvaæeni ureðaji su plutaèe, obalne oznake, elektronièki prikazi i vodomjeri. Opisano rješenje ukljuèuje primjenu tehnologija SVG-a za izvještavanje preko interaktivne karte. Zahtjevi, dodatno odreðeni upotrebom karte SVG-a, analizirani su korištenjem dijagrama UML-a. Razvijeni model UML-a Podsustava naglasio je specifiène koncepte procesa alarmiranja: obradu podataka i usmjeravanje na osvježenu verziju podataka SVG-a. Taj model može se iskoristiti pri buduæoj pojavi dodatnih zahtjeva ili promjeni implementacijskog okruženja. Konaèno, za implementaciju Podsustava korištene su Visual Basic skripte. Testiranje implementiranog rješenja pokazalo je prihvatljive performanse. U buduænosti, zbog osobine skalabilnosti SVG-a, moguæe je ovo rješenje primijeniti za obavješæivanje preko mobilnih ureðaja. Ključne riječi: Dunav, interaktivna karta, izvještavanje o alarmima, karta SVG-a, model UML-a, nadzor uređaja, riječna plovidba.